SOS: Милост за косата

Плодовете са най-добрите приятели на косата

SOS: Милост за косата  | StandartNews.com

През зимата гривата е по-уязвима, твърдят експертите

След като миналата седмица преживяхме телесни и психологически сътресения при рядко съществуващите при нас температурни амплитуди, то през тази слънцето ни пожали. Надали обаче ще се запролети толкова бързо, колкото ни се иска, независимо от десетте градуса в петък. Така че помислете за косата си. През зимата и на студа тя е особено уязвима. Ако забележите, че пада повече от друг път, първата работа е да прередите графика за денонощието. Опитайте се да възстановите явно нарушеното си душевно и физическо равновесие. Лягайте рано, за да станете рано. Хранете се в едни и същи часове. Масажирайте скалпа си със затоплени маса - кокосово или сусамено.

Ако установите, че краищата на косата ви цъфтят, това означава: живеете и работите в среда, в която въздухът е прекалено топъл и респективно - силно изсушен. Постарайте са да го овлажните - в офиса и в апартамента ви. Наблегнете на продукти, които създават алкална среда в организма - банани, нар, босилек, ябълки, круши, зеле, картофи, грейпфрут, спанак, краставици. Пантеноловите киселини отговарят за влагата и нейното покачване. Има ги в броколито, карфиола, граха и рибата. Хапвайте ги максимално често. Ако косата ви се омазнява прекалено бързо, увеличете ходете пеш и въобще леките физически натоварвания. Намалете сладките изкушения, а най-добре е да ги спрете за известно време. Ако ви е нападнал пърхот, пробвайте да добавите към тематичните медицински шампоани дървен гребен и медитация. Да знаете, че витамин А предотвратява появата на пърхот. Има го в морковите, зелето, шипките и доматите. Витамин Е пък забавя побеляването и стопира хаоса на свободните радикали - благодарение на това, косата ви става по-блестяща. Има го в чушките, листните зеленчуци, соята и яйцата. Витамин С пък регулира отделянето на себум от мастните жлези и придава лъскавина - ще го намерите в цитрусите, чушките и зелето. Кератинът, който се образува след трансформацията на аминокиселините и протеините, е строителният материал за косъма. Той осигурява растежа и неуязвимостта. За да се стигне до него, яжте най-вече плодове и зеленчуци. Витамин Н, биотин, уплътнява косъма - ще се снабдите с него от магданоза, босилека, джоджена, розмарина.

Обновяването на клетките е жизнено важно - за него отговарят протеините. Особено растителните - леснодостъпни са в авокадото. Не забравяйте - желязото транспортира кислорода до всички точки в тялото ви, включително и до корените на косата. Има го кайсиите, малините, морските дарове, овесените ядки. Кулинарите твърдят, че се запазва дори в телешкото месо и в черния дроб след термичната обработка, но това е доста спорно - или най-малкото ястията трябва да са приготвени в продължение на много часове на специални печки.

Масажирайте скалпа с морска сол

Веднъж в седмицата масажирайте навлажнения си скалп с морска сол - за да активизирате кръвообращението. Прилагайте една от вечните рецепти на бабите ни: сипете две супени лъжици ябълков оцет в литър вода и облейте вече измитата си коса. Така тя става по-бляскава. Можете да използвате още една хитрина - след шампоана облейте с газирана минерална вода, размесена с прясно изцеден сок от лимон.

На рижите не им пука

Състоянието на косата издава душевното ви равновесие. А вие не искате целият свят да разбере, примерно, за тайната ви депресия или за нещастната ви любов, нали? Така че първо си оправете цвета, а след това - и прическата. Чудите се дали да смените и нюанса на боята? Тогава си припомнете какво казват психолозите. Златисто русото е любимо на откритите, енергичните и настроени за парти дами, които обаче понякога се изявяват и като леко нервни. Платиненото е за евите, които предпочитат да останат загадка - или поне се стремят за изглеждат по този начин. Независимите жени най-често са брюнетки. Рижото и махагонът са за най-импулсивните представителки на нежния пол, на които въобще не им пука от чуждото мнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай