Как Соня Йончева стана световна звезда

В семейството на бъдещата световна звезда парите за частни уроци никога не стигат

Как Соня Йончева стана световна звезда | StandartNews.com

Божественият глас на Соня Йончева ще се извиси под небето на родния й Пловдив за концерта „Завръщане“. Звездата на световните сцени излиза на 25 август в Античния театър – осем години по-късно. “Любимата Виолета на Пласидо Доминго” и “най-добрата изпълнителка на Медея”, както я нарича международната преса, ще пее арии от Верди, Пучини и Маскани, а специален гост на спектакъла е брат й – тенорът Марин Йончев. Маестро Найден Тодоров ще дирижира прекрасния оркестър на Операта под тепетата.  Соня избра 26-годишния бас Божидар Божкилов сред 50 участника в конкурса, който тя обяви в края на юни. Той ще изпълни любимата си  ария на крал Филип II от четвърто действие на "Дон Карлос" - "Ella giammai m'amo".

Свири на свещи, докато има режим на тока  

Соня – една от най-емблематичните знаменитости на Пловдив – е закърмена с енергията и жегата на Юга. Музиката е в кръвта й – въпреки че родителите й нямат пряка връзка с изкуството. Но пеят – постоянно и вдъхновено. Баща й, който е цар на родопските вокални извивки и на акордеона, излиза на балкона и пуска цялото си гърло. Майка й пък обожава хитовете на Лили Иванова, но си пада и по рока. Именно тя убеждава съпруга си, че Соня и Марин имат талант и не бива да го похабяват. В началото той се колебае, но не след дълго осъзнава, че децата му са обречени на музите. Съмненията идват от факта, че семейството е „от по-бедната група“ на България, както се изразява самата Соня. Четиримата обаче са изключително щастливи в своя апартамент от 40 квадратни метра. Всеки път, когато токът спира заради режима през 90-те, свирят на пиано под светлината на свещите. Инструментът е на почит в хола им, въпреки че е погълнал толкова много финикийски знаци, че семейството понякога остава на съвсем хранителен режим. За родителите на Соня и Марин няма нищо по-належащо от това да ги водят по представления, да слушат шедьоври, да рисуват. Йончева и до днес се чуди дали от нея не би излязла доста прилична художничка. Но един ден подхваща ария на Моцарт – паралелно с телевизора. И това е ясен знак. Първата учителка на Соня е Нели Койчева – изумителна жена, която веднага разбира, че пред нея стои бъдеща дива на класиката. Когато става ясно, че парите на Йончеви не винаги стигат за частни уроци, „затваря“ темата. От Соня иска само едно: да успее. Първата стъпка е конкурс в Бургас. За да стигнат навреме, Нели Койчева качва момичето в 3 часа посред нощ в автомобила си и шофира в лютата зима към морския град. Другата дама, на която Соня дължи много, е Даниел Борст от Консерваторията в Женева. Именно тя я запознава и с диригента Уилям Кристи, от чиято Академия за млади таланти тръгва блясквата кариера на красавицата от България. Първите й ангажименти след обучението в Женева - промоции, концерти, майсторски класове - идват от Франция. А Пласидо Доминго е толкова възхитен от нея, че я кани да пее на концерта за 70-ия му рожден ден. Двамата участват в грандиозния спектакъл в „Ковънт гардън“ за откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012-а. Валерий Гергиев я нарича „певица-мечта“. „Гласът й е мощен и богат на нюанси – тя е едно от музикалните явления на XXI век“, казва гениалният руски диригент.

Любов от пръв поглед – роман след 4 години

Соня вижда за първи път диригента от Венецуела Доминго Хиндоян преди 11 години – и осъзнава, че до този момент не е срещала толкова впечатляващо-привлекателен мъж. Двамата си партнират в осъществяването на нейната дипломна работа в Женева - и разбират, че между тях нещо се случва. Втората им среща е след 4 години в Берлин – оттогава не са се разделяли, защото са родени един за друг. Докато бяха в социална изолация, решиха да направят домашен клип за прочутото парче на Ален Делон и Далида „Думи, думи“ и разбиха Фейсбук – секси и артистични. „Сигурно е съдба, сигурно така ни е писано. Ние се допълваме във всичко – и при правенето на музика, и при домашната работа. Ние сме огнени и страстни – артисти, които се разбират: в радостта, в тъгата, в меланхолията, в носталгията“, споделяла е Соня.

От самото начало на връзката им тя знае, че той е идеалният баща за бъдещите й деца – вече 6-гоздишния Матео и 7-месечната София.  Днес те са все така в пълна хармония – и в отглеждането на сладурите, и в приготвянето на вкусни манджи, в чистенето на двора в къщата им в Женева. До момченцето и момиченцето винаги е и баба им от Пловдив. „Щастлива съм да бъда майка – никога не бих жертвала майчинството заради славата“, била е искрена Соня. Сега тя се подготвя за два от най-сложните образи в нейната професия – Манон Леско и Феодора.              

 Липсват й пейзажите под тепетата

Соня не крие, че в Женева й липсват пейзажите и хаоса от родината. Тя от 20 години живее в Швейцария, но все още не може и не иска да свикне с нейната прекомерна подреденост. Ориенталската й душа често копнее за лазура и топлината на Средиземноморието и тогава с мъжа й натискат газта към френската Ривиера. „Там цветовете са като в България“, обяснявала е Йончева. Брюнетката с визия на кинозвезда е споделяла и за още някои малки слабости – към нежността и аромата на кокосовото масло, червените обувки, зрелищните тоалети на „Гучи“, бижутата, часовниците... Но винаги е готова да уточни, че може без всичко това – и че битието е мотивирано от много по-стойностни неща: любовта и музиката. Убедена е, че душата определя излъчването. Продължава да се вталява след раждането на София – с танци, с аеробика, с тичане след Матео край Женевското езеро. Каквото и да се случва обаче, българката стъпва здраво по земята. Тя е от онези международни знаменитости, които наистина могат да кажат, че знаят и 2, и 200.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай