“Софийска вода” иска 10% поскъпване на водата от юли

“Софийска вода” иска 10% поскъпване на водата от юли | StandartNews.com

София. „Софийска вода" е внесла заявление с искане за увеличение на водата с 9, 52 % от първи юли тази година. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Мариана Итева пред журналисти. Заявлението трябва да бъде одобрено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Увеличението представлява 14 ст/куб.м., като цената на водата от 1,47 лв/куб.м., без ДДС, става 1,61 лв/куб.м., без ДДС, обясни тя.

 

Финансовите и технически разчети на „Софийска вода" са показали нужните инвестиции. Минимумът им се залага от ДКЕВР – за 2014 и 2015 година инвестициите не трябва да са по-малко от средногодишния обем инвестиции за последните години, каза още изпълнителният директор. И уточни, че за „Софийска вода" този процент е доста висок.

 

Дружеството е инвестирало със собствени средства годишно около 38 милиона лева. Тази цифра е за периода 2009 – 2013 г.

 

"След като направихме разчетите за разходи и приходи, установихме, че разходите ни не са увеличени, даже са намалени, тъй като се стремим да бъдем енергийно ефективни. Но има нужда от инвестиции, затова, политиката, която следваме, е за плавно увеличение на цената. Ако сравним предложената цена с цената на бутилираната вода, тя е с около 400 – 500 пъти по-скъпа", коментира още Итева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай