Содата за хляб помага след преяждане

Други лекове включват подправката кимион и вкарването на топлина в организма

Содата за хляб помага след преяждане | StandartNews.com

Преялите, които тепърва ще се тъпчат и през следващите празнични дни, трябва да се справят с неприятното усещане за подуване след това. За щастие има някои доста добри съвети за преодоляването на това чувство, пише Дир.бг.

Празниците са е съпроводени с обилни трапези. Не празнуваме веднъж годишно, така че може все пак да се оттегляте от време на време от масата. Въпреки това някой път не можем да преценим и освен че се чувстваме препълнени, можем да предизвикаме и метеоризъм. Това не е причина да се паникьосвате, защото има истински трикове и домашни средства.

Сода за хляб

Старият домашен лек - сода бикарбонат - е чудодеен за облекчаване на симптомите при преяждане, като успокоява подутия корем и неутрализира стомашните киселини, а освен това помага и при гадене.

Най-добре е да разтворите 1 чаена лъжичка в 200 мл хладка вода. Може да има кратък период на оригване, след като го погълнете, но този страничен ефект е свързан с неутрализирането на излишните стомашни киселини.

Кимион

Кимионът съдържа разнообразни вещества, подпомагащи храносмилането, и множество етерични масла. Чудодейната съставка се нарича карбон и може да бъде открита още в копъра, джинджифила и ментата. Карбонът действа не само успокояващо на стомаха, но и има храносмилателен и антибактериален ефект.

В допълнение съставките на кимиона подпомагат функцията на жлъчката и черния дроб, което също облекчава подутия корем.

Топлина

Може би най-старото и най-обикновено средство за облекчаване на подутия корем е добрата стара бутилка с топла вода. Топлината има успокояващ и спазмолитичен ефект върху храносмилателния тракт и осигурява бързо, надеждно и най-вече приятно облекчение.

Алтернатива на бутилката с топла вода е кърпа, напоена с топла вода и поставена в найлонова торбичка. Ако не ви се нрави да налагате тялото си с каквото и да било, може да заложите на вътрешно загряване с чай от лайка или копър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай