СНИМКИ: И Бог създаде - Бриджит Бардо

СНИМКИ: И Бог създаде - Бриджит Бардо | StandartNews.com

Наричат ме грешница, но живея в мир със себе си, казва 80-годишната звезда

Актриса, модел, певица, секссимвол от 60-те години на миналия век, а днес защитничка на животните. Скандална жена, която презира лицемерния морал. Неустоима изкусителка и киноикона, която три пъти прави опит за самоубийство - първият е на 18 години. Това е Бриджит Бардо. Бог наистина я създава преди 80 години, останалото прави Роже Видим и нейното непокорство.

През 1956 г. излиза филмът "И Бог създаде жената" и светът ахва пред новата звезда Б.Б. Защото преди това режисьорът му, Роже Вадим, е смаян от неустоимата й естественост и красота. И я разкрива докрай пред публиката. Филмът разказва за живота на освободена тийнейджърка в обществото на "малкия град" и жъне огромен успех. В лентата му Бриджит танцува горещо и страстно боса върху масата в ресторант, а цепката на дългата й пола се отваря догоре. Сцената предизвиква скандал, а филмът е забранен в някои американски щати. Митът обаче се ражда и Б.Б. е определена като най-красивата жена на света. На Стария континент тя е провъзгласена за сексбогиня на десетилетието. Нещо повече - със своята известност Бриджит Бардо допринася повече за положителния баланс на френската икономика, отколкото цялата френска автомобилна индустрия, казват тогава някои. Представителките на нежния пол

започват да й подражават във всичко

най-вече - на нейната освободеност. Има собствен, неподправен стил. Тя е първата, която въвежда модата на обемно вдигнатата нагоре коса и дрехите с пъстри цветова. Бриджит популяризира и появилия се на пазара нов тип бански - бикини, с който е облечена в един от първите си филми, "Жената без воал". Няколко години по-късно, уверена в своя сексапил, красивата актриса се излежава на плажа в Сан Тропе по монокини.

Поведението й е неустоимо и разпалва въображението на мъжете. Други го наричат дяволско. "Тя ходи с боси крака, обръща гръб на елегантните тоалети, на бижутата и парфюмите. Тя прави онова, което й харесва, и това е, което е смущаващо", казва за нея прочутата френска писателка и интелектуалка Симон дьо Бовоар. А в краката й падат мъже като Роже Вадим, Жан-Луи Трентинян, Саша Дистел, Жак Шарие, Серж Генсбург.

"Винаги съм правила това, което ми харесва... Знам, че съм повече мъжко момиче от доста мъже. Може да вземат пример от мен. Винаги съм носила отговорност за онова, което съм правила или казала. Не спирах да правя всичко възможно, за да съм по-красива и въпреки това се намирах за грозна. Страшно трудно ми беше да изляза, да се покажа. Страхувах се да не бъда на висотата, на която очакваха да бъда. Никой не може да си представи до каква степен беше непоносимо. Истинска голгота. Не можах повече да живея така", признава Бардо в автобиографията си, за да обясни защо напуска киното на върха на кариерата си, само на 39, току-що завършила последния си филм "Дон Жуан". Започва да я пише 12 месеца по-късно, през 1974-та, и я издава след 21 години. На български я четохме под заглавието "Инициали Б.Б.".

Семейството на родената през 1934 г. в Париж Бриджит Ана-Мари Бардо са консервативни католици. Малкото им момиче е доста грозноватичко, с шини на зъбите и очила. Може би за това още на 5 започва усилено да се занимава с балет и решава, че това е нейната страст. Убедена, че ще стане балерина, на 13 години е приета в Националната танцова консерватория. Близък приятел на майка й я кани за дебют в модно шоу през 1949-а.

На 14 тя се появява на корицата на "Ел"

където я забелязва младият филмов режисьор Роже Вадим. Само година по-късно пламва любовта между двамата. Сутрин Бриджит тръгва за училище, но вместо това се озовава в леглото му. "А с девствеността си, така смущаваща, се разделих постепенно. Всеки ден ми оставаше все по-малко от нея и всеки път, докато се обличах, аз го разпитвах, разтревожена не на шега, дали сега най-после съм се превърнала в истинска жена."

Семейството твърдо отхвърля идеята за брак, преди момичето да е навършило пълнолетие. Тогава тя прави първия си опит за самоубийство.

Но свободолюбието и силата на характера й я карат да не отстъпва. Омъжва се за Роже на 18, през 1952-ра. За да получи благословията на семейството на своята половинка, режисьорът приема католицизма. Годината е белязана и с друго важно събитие за бъдещата звезда - нейния дебют в комедията "Луда за любов". Когато година по-късно се появява на Филмовия фестивал в Кан, предизвиква фурор. А филмовият критик Ивон Адамс се изказва бляскаво за нея: "Всеки мъж си мечтае да срещне жена като нея в Париж". После играе в "Портретът на неговия баща", "Кралски афери във Версай", "Училище за любов". Вадим обаче не е доволен от сладникавите й роли в романтични комедии и взима нещата в свои ръце. Така освен жена я прави и звезда със заснетия специално за нея "И Бог създаде жената".

Там обаче изкушението се явява в лицето на партньора й, Жан-Луи Трентинян, тогава женен за Стефан Одран. "Аз бях омъжена за Вадим. Напуснахме всичко само и само, за да не се напуснем един друг. Разделихме се две години по-късно. Започнах да лъжа по малко, чувствах се неуютно и чертаех какви ли не невероятни планове, за да видя отново Жилбер Беко, без да изгубя Жан-Лу. Никога не ми е било лесно да скъсвам, защото винаги съм се страхувала да не изпусна питомното, докато гоня дивото", е поредното откровение на Бриджит.

Следващият е италианският актьор Раф Валоне. После - талантливият китарист Саша Дистел, когото тя спонсорира, за да стане певец.

През 1958-а звездата изпада в нервна криза и прави втори опит за самоубийство. "Аз наистина исках да сложа край на живота си в някои тежки периоди за мен. Смъртта беше като любовта - романтично бягство. Вземах хапчета, защото не исках да скоча от терасата и хората да ме снимат как лежа безпомощно долу", споделя Бриджит.

Българките от средното и по-възрастно поколение още помнят филма "Брачен живот". Там на Мари-Жозе Нат партнираше Жак Шарие. Точно той става съпруг номер 2 7 години след първия провал. От Жак е

единственото дете на Бриджит, синът Никола-Жак

Бриджит не желае тази бременност и дори сравнява плода с тумор, който расте вътре в нея. След развода с Жак Шарие през 1962 г. малкият Никола е изпратен при родителите на Шарие, без да поддържа близки отношения с известната си майка.
Съпруг номер 3 е ексцентричният германски милиардер Гюнтер Закс, след пореден брачен провал и пауза от 7 години. "Един плейбой от международен мащаб", е характеристиката на Бриджит за него.

Серж Генсбург пък се явява в ролята на магьосника в онези дни. "Инициалите Б. Б." е неговата изповедна песен и затова Бардо поставя заглавието й върху своите спомени. Покрай него през 60-те и 70-те Бриджит се впуска в друга своя страст - музиката. Участва в музикални предавания, най-вече подкрепяна от своята нова любов. В редицата на обожателите има още много известни и не толкова известни хора като директор на продукции, барман, дори портиер на хотел.

"Подарих моята красота и младост на мъжете, сега ще подаря мъдростта си и опита на животните", казва Бардо и през 1986-та продава апартамента си, бижутата си и други ценни вещи, за да създаде фондация "Бриджит Бардо", която се бори за правата на животните по цял свят.

След дълги години несполучливи избори Бардо най-накрая намира мъжа на живота си в лицето на политика Бернар д'Ормал. Под негово влияние дори се намесва в политическия живот на страната си, като подкрепя ревностно президента Шарл де Гол. Противопоставя се на нарастващия брой мюсюлмани във Франция, за което е глобена. Написва книгата "Квадратът на Плуто", където критикува открито мюсюлманските обичаи през 1999-та. Пише статии срещу пренаселеността на Франция с чужденци и е съдена пет пъти за "подтик към расова омраза".

Днес се придвижва трудно заради проблеми с тазобедрената става, живее уединено в имението си във Франция заобиколена от цяла менажерия питомци. "Но като гледам на какво са подложени животните, аз съм късметлийка. Веднага се сещам, че не бива да се оплаквам и това ми дава глътка тонус", твърди природозащитничката. И добавя: "Могат да ме наричат грешница, но аз живея в мир със себе си. На моите години не ми пука за нищо. Светът днес не ми харесва. Ако беше по-различен, може би нямаше да живея така отдръпнато".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай