Снимката с поруганите Кирил и Методий е монтаж

Издирват децата от фотоса по училищата във Видин

Снимката с поруганите Кирил и Методий е монтаж | StandartNews.com

Видин. Скандалната снимка на децата, които сочат със среден пръст портрета на светите братя Кирил и Методий, е монтаж. Това каза пред агенция Стандарт Нюз началникът на образователния инспекторат във Видин Калин Нинов. Въпросният фотос се завъртя преди дни във Фейсбук, а до образите на двамата братя се вижда част от герба на Видин. Това накарало служителите на инспектората да извършат проверка.

"Децата не са от действащо училище във Видинско", обяви местният просветен началник. Той е събрал директорите на школата и е разпоредил децата да бъдат разпознати. В нито едно училище не са ги познали. Компютърни специалисти пък са категорични, че снимката е монтаж.

Защо и кой ги е поставил децата на фона на плакат, който може да се види във всяко българско училище, образователният инспекторат във Видин няма отговор.

Възможно е гербът на Видин да не е избран случайно за провокацията с неприличните жестове на децата, подозират местните. В града започна мъчителна кампания за събиране на средства за изграждане на паметник на двамата братя. Общинарите определиха мястото за монумента, учреден е инициативен комитет, избран е скулптурният проект след конкурс с двама участници, който да бъде реализиран, но пари във фонда така и не постъпват. Видинчани се оказаха стиснати за паметник на създателите на славянсакта азбука. Обяснението обаче е с икономическата криза, която е засегнала жестоко дунавския град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай