Снежен ад в половин България през март (ОБЗОР)

Снежен ад в половин България през март (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бедствено положение обявиха Смолян и Кърджали. Заради снега хиляди семейства са без ток. На много места бяха прекъснати и телефоните. Обстановката по пътищата на страната беше тежка. Имаше преливащи язовири, реки излязоха от коритата си.

Спасители едва удържат язовирите. Преспите остават до сряда, казват синоптиците

Истинско снежно бедствие връхлетя страната в края на първата седмица от март. Много общини обявиха тревога, кризисните щабове бяха вдигнати на крак. Нивата на язовирите се надигнаха заплашително. Започна контролирано изпускане на водоемите по каскадата "Горна Арда".

Над метър преспи имаше в Смолян. Жителите на Рудозем, Мадан, Баните и Златоград нямаха ток, а в Доспат, Девин и Борино останаха без телефони. 20 души пък бяха блокирани в хижа "Върховръх" в Родопите. Наложи се в битката със снега да се включи и армията. Военнослужещи от Сухопътните войски помагаха на хората в Смолянско и разчистваха пътищата с роторен снегорин. Със специализирани машини се извозваха болните за хемодиализа. Заради бедственото положение областният управител Недялко Славов претърпя два пътни инцидента. Губернаторът обхождал бедстващите райони в Мадан, когато на метри пред колата му дърво паднало и препречило пътя. По-късно той се удари със служебния джип в района на Търън. Славов не е пострадал сериозно, но тепърва лекарският преглед ще установи какво точно е състоянието му.

Аварийно бе положението в рудниците в Мадан, Рудозем и Златоград. Там заради прекъснато електричество помпите не можеха да източват подземните води и до късно имаше риск да се наводнят. Бурята създаде и много проблеми по пътищата. В цялата Смолянска област бе забранено движението на товарни автомобили, а леките трябваше задължително да са с вериги. Пътни инциденти имаше и в района на Стара Загора. Малко преди обяд заради скъсана контактна мрежа пътнически влак закъса между гарите Змейово и Тулово. Пътниците от влака бяха извозени с автобуси до следващата гара.

Бедствено положение имаше и в Ардино. Там снегонавяванията по високите места достигнаха 80 см. Наложи се бензиностанциите, които са без ток, да работят на агрегат, за да зареждат снегопочистващите машини с гориво. Край село Йончево закъса пътнически автобус, вероятно идващ от Пловдив. На мястото бе изпратен снегорин да разчисти трасето. Родилка от джебелско село бе закарана по спешност със специализиран автомобил на "Гражданска защита". В Хасково пък заради трудно проходим участък от снега и аварирали автомобили в преспите се наложи линейка със сърдечно болен мъж от село Нова надежда да бъде конвоирана към областния град от два пожарни автомобила. Там снегът не спря да вали цели 15 часа, а преспите стигнаха половин метър. Губернаторът на Кърджали Илия Илиев разпореди да бъде задействан Областният план за защита при бедствия. Заповедта бе изпратена до всички членове на Кризисния щаб и кметовете на общини. Илиев ще координира взаимодействието между институциите от Единната спасителна система, чиито усилия са впрегнати в преодоляване на последиците от снежната буря. И днес в област Кърджали е в сила код червено заради интензивни снеговалежи.

Ако нямате належащо пътуване, не тръгвайте, призова шофьорите шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Той допълни, че се очаква валежите да приключат в понеделник. Преспите обаче ще се задържат поне до сряда, твърдят синоптиците.

Почти в цяла България вали, в Рудозем е обявено бедствено положение, най-тежка е ситуацията в Смолян, Хасково и Кърджали, като в Смолян се събира Кризисен щаб. В Родопите като цяло е критична ситуацията. Снегът е мокър и тежък, затова има и проблеми с електрозахранването, спират и мобилните оператори и няма връзка с екипите на място, това заяви в "Седмицата" по "Дарик" председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

В Смолян и Кърджали е затворено за товарни автомобили, леките - само с вериги. Ако нямате належащо пътуване, не тръгвайте. Падат постоянно камъни на пътя Девин-Кричим, допълни Лазаров.

Магистралите "Тракия" и "Хемус" са проходими, почиства се, старопланинските и основните проходи са отворени, има частично затворени пътища, но се работи за тяхното почистване.

По думите на Лазаров в следобедните часове се очаква да намалее и спре снеговалежът, за утре отново ще има на места превалявания, но не толкова сериозни и се очертава в понеделник да отмине този фронт и да приключат валежите.

Предстоят ремонти през пролетта и лятото тази година, но те няма да затруднят като цяло движението, обеща шефът на управителния съвет на АПИ и допълни, че ще се отделят средства за възстановяване на пътната мрежа след зимата. Относно пътя към Рилския манастир той заяви, че ще бъде изцяло рехабилитиран или в края на годината, или другата година.

"Освен закърпването и оправянето на пътищата след зимата, има и много съоръжения в Бургаско заради наводненията, видяхме критични участъци и в Пазарджик, Пловдив, Девин. Там ще трябва да се поработи. По магистрала "Тракия" ще се работи по виадуктите, най-малко два моста подлежат на ремонт, защото са много амортизирани. По магистрала "Хемус" също има какво да се прави", обясни Лазаров.

10 000 без ток в Монтана

10 000 абонати от Монтана, Вършец, Берковица, Георги Дамяново и Чипровци са без ток от събота сутрин, съобщиха от ЧЕЗ. Причината са скъсани електропроводи от мокрия и тежък сняг. Екипи работят за отстраняването им. Без ток изкараха съботата и 3000 абонати във Видинско. Те са от общините Белоградчик и Чупрене. Най-засегнат от снега е Белоградчик. Снежната покривка надминава 60 см. Пътищата до града са труднопроходими. В участъците Бела - Белоградчик и Салаш - Белоградчик не могат да се движат камиони над 10 т, а лекотоварните преминават, но само с вериги. От тежкия сняг са нападали и много дървета и клони. Спасителни екипи ги разчистват, за да се възстанови движението. В района на Белоградчик духа и силен вятър, който образува навявания.

Блокада на влакове и проходи

Движението на влакове в шест железопътни участъка в страната бе прекъснато заради лошото време, съобщиха от "Холдинг Български държавни железници" ЕАД. Причините са нанесени повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси върху железния път. Цял ден аварийни екипи работеха по разчистването на железния път и възстановяване на повредите в контактната мрежа в засегнатите участъци. От БДЖ предупредиха клиентите си, че поради динамичните промени в метеорологичната обстановка могат да получават най-точна информация за актуалната обстановка за движение на влаковете от гишетата "Информация" и билетните каси в съответните гари.

Проходът "Предел" бе затворен за движение на всички превозни средства. Причината бяха три аварирали ТИР-а в местността. По-късно камионите бяха отстранени от пътя със специализирана техника и движението бе възстановено.

Биха тревога за язовир "Ковачево"

Повече от 10 села в Старозагорско, както и някои квартали на градовете Гълъбово и Чирпан са без от снощи заради обилните дъждове и снеговалежи в областта, съобщиха от областния кризисен щаб. Всички реки и язовири в региона са с повишени нива, но единствено тревожно било състоянието на язовир "Ковачево" в комплекса "Марица-изток". Водата в чашата на язовира е на 14 см до преливния ръб, съобщават дежурните от язовирен район "Овчарица". В ранния следобед е било свикано спешно заседание с участието на представители на областния кризисен щаб, язовирния район, ръководствата на трите рудника, въгледобивното дружество и на ТЕЦ "Марица-изток 2".

РАПОРТ

Докладват на премиера на всеки час

На всеки час премиерът Бойко Борисов получаваше информация за бедстващите райони. "Работим навсякъде, непрекъснато обменяме информация с държавните ръководства, с колегите от Министерството на енергетиката и околната среда и водите, непрекъснато се подава информация и на премиера Бойко Борисов". Това съобщи Първан Секиранов, директор на "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той допълни, че непрекъснато се следят нивата на реките. "Засега всичко при водите е в относителни нормални състояния", добави Секиранов.

Вълни спряха натовски кораби

Американски флагман и канадска фрегата не успяха да акостират във Варна

Голямо вълнение и силни пориви на вятъра спряха два от натовските кораби, които трябваше да акостират на пристанище Варна в събота. На рейда останаха американският флагман "Виксбърг" и канадската фрегата "Фредериктън". Останалите четири, между които и родната фрегата "Дръзки" са пристигнали на порта. Лошото време отмени и пресконференцията на борда на един от корабите, насрочена за 14 часа. Вълнението стигна до 3-4 бала, а поривите на вятъра до 16-20 м/сек. Всички канали на пристанището бяха затворени за маневриране заради силния вятър и голямата вълна. Пет патрулни кораба на НАТО от Втората постоянна военноморска група трябваше да пристигат на посещение във Варна. Водената от контраадмирал Брад Уилямсън група включва американския флагман "Виксбърг", канадската фрегата "Фредериктън", турската фрегата "Тургутреис", германския танкер "Шпесарт" и италианската фрегата "Ализео". По време на визитата екипажите трябваше да посетят дома за деца лишени от родителски грижи "Княгиня Надежда".

След напускането на пристанище Варна ще се проведе учение от типа PASSEX, в което участие ще вземат българската фрегата "Дръзки" и кораб на румънския флот.

Одрин отново под вода

Реките Арда, Марица и Тунджа са вдигнали критично нивата си и Одрин отново е потопен. Според областния управител Дурсун Али Шахин причина за поредното наводнение е река Арда в Кърджалийско. Той допълни, че предстоящото снеготопене по българските реки ще предизвика мощен воден приток и нова опасност от наводнения.

Ураган обърна камиони в Хърватия

Обилните валежи от сняг и дъжд, силният вятър и ниските температури причиниха сериозни проблеми в Западните Балкани. По хърватското крайбрежие духаше силен вятър, има преобърнати камиони във вътрешността на страната, което наложи затварянето на повечето пътища, съобщи "Утрински весник". Спрян е железопътният транспорт, както и полетите от летище Дубровник.

Черна гора е затрупана от сняг, на много места валя дъжд, което предизвика свлачища, блокирани са редица пътища. Повечето села в северната част на страната са без електричество. Поради обилния снеговалеж бе забранено движението на камиони в по-големи райони на страната, а пътят към границата за Босна и Херцеговина бе затворен за всички превозни средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай