Сметната палата влиза в девет министерства

Сметната палата влиза в девет министерства | StandartNews.com

София. Сметната палата ще направи одит на девет министерства през тази година. Сред тях са Министерството на финансите, културата, регионалното развитие.

Преди дни "Атака" поиска и ревизия в МВР за периода от началото на 2010 г. до края на май т.г. Президентът на Сметната палата проф. Валери Димитров обясни в предаването "Седмицата" на Дарик радио, че проверката ще е за законосъобразност на изхарчените средства, обществените поръчки и управление на имуществото. И отбеляза, че е нормално с приключването на мандата на едно правителство да се правят такива проверки.

Главната цел на одитите е да се проверят верността и пълнотата на годишните финансови отчети на централните институции. Одиторите ще влязат и в администрацията на Народното събрание и Министерски съвет. Различен тип проверка ще бъде направена и на Инспектората към ВСС, както и на "Авиоотряд 28" по искане на парламентарната анкетна комисия. Димитров заяви, че одит на държавния оператор е правен преди 2010-а година, когато авиоотрядът е бил под шапката на транспортното министерство. Тогава са констатирани проблеми с изпълненията на обществени поръчки. Двете институции ще бъдат проверявани за целесъобразност и ефективност на изразходваните средства.

Най-често такива одити се правят на оперативните програми, по които България получава пари от Европа. Според Димитров, в сравнение с 2007-а година, има съществено подобрение в управлението на тези средства. По негови думи това се дължи на повишения опит на администрацията, която вече върши своята работа доста по-добре. Шефът на Сметната палата обяви още, че съвсем скоро започва и проверка на отчетите на политическите партии, които са участвали в изборите. Главно одиторите ще следят дали не е надвишен тавана от 4 милиона лева, определен за предизборната кампания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай