Сменят охраната на Алма Матер

Сменят охраната на Алма Матер | StandartNews.com

София. Втората окупация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" докара уволнението на досегашните охранители. Това съобщи ректорът професор Иван Илчев на извънреден брифинг днес. Още от утре в сградата на най-старото висше учебно заведение у нас влиза нова охранителна фирма.

Проф. Илчев обясни, че сегашните мерки за сигурност са твърде занижени, а причината са намалените средства, които университетът получава в последните четири години след решението на бившия финансов министър Симеон Дянков да ореже субсидията на Алма Матер с 35%. Новите гардове са с договор за шест месеца, а след това ще бъде направена обществена поръчка за по-дълъг период, обясни ректорът.

По негови думи щетите от окупацията са незначителни. Все още не е ясно дали студентите окупатори ще бъдат наказани. Решението трябва да бъде взето от Ректорския съвет, обясни проф. Илчев.

Ректорът допълни още, че полицейската блокада, "помогнала" за прекратяване на окупацията, е решение, взето на обща среща между него, главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев. "В нито един момент планът не включваше нахлуване на полиция на територията на Университета", уточни проф. Илчев. В 21 ч. снощи пък в сградата на Алма Матер са били допуснати група преподаватели и студенти, които в продължение на три часа са убеждавали окупаторите да напуснат Ректората.

Професор Илчев съобщи и че документите за проекта на стойност пет милиона лева все пак са подадени на време. Окупацията обаче е провалила 16 изпита, на които е трябвало да се явят общо около 800 студенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай