Сменяме досадните стрелки. За последно ли е?

Няма изгледи скоро да се премахне сезонната смяна на часа

Сменяме досадните стрелки. За последно ли е? | StandartNews.com

В нощта на събота срещу неделя сменяме стрелките и се връщаме към зимното часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад точно в 04:00 часа на 31 октомври.

Това означава, че ще спим един час повече, ще бъде по-светло сутрин, но пък ще се стъмва по-рано. В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 година, а в Европа – от 1916 година.

Някои държави желаят да преустановят ежегодната промяна. Причините са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

Европейският парламент, през март 2019 година, подкрепи предложение за прекратяване на смяната на сезонното часово време през 2021 година, съобщават от законодателния орган. Все още обаче държавите продължават да сменят сезонното часово време в Европейския съюз.

През 2018 година тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че ще препоръча на страните членки на ЕС да не се сменя часовото време през пролетта и есента с един час, като се запази лятното време.

Предложението бе подкрепено от Европейския парламент, но то трябва да бъде прието и от еврочленките.

Допитване от 2018 година показа, че 51% от българите искат лятно часове време. За зимното часово време пък своя глас дадоха 38% от българите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай