Смъртта на художника Жул Паскин още е тайна

Франция 10 години обрича твореца на забвение заради картините му с проститутки

Смъртта на художника Жул Паскин още е тайна | StandartNews.com

"Люси Крог беше влюбена в хората, широко скроена жена. Тя не е причина за смъртта на Жул Паскин", сподели нейният внук Том Крог, който е у нас. Неговата баба е известната любима на Жул Паскин, а внукът дойде вчера за откриването на ретроспективата на големия художник в столичната Художествена галерия. Тъй като самоубийството на Паскин е обвито в мъгла, някои търсят причини в отношенията му с Люси. "Категорично не е вярно", заяви Том, който е председател на комитета "Паскин".

Той си обяснява причините с разочарованието на твореца, включително и от появата на фалшификати на негови картини. Люси Крог е била приятелка с Ермина Давид, женена по това време за Паскин. "Тримата са били много близки приятели и баба ми преживява тежко смъртта на Жул", разказва наследникът. Том все още живее в дома й в Париж и притежава част от писма на Паскин, които скоро ще бъдат издадени в книга. У нас той сподели, че е израсъл сред картини на художника, но започва сериозно да се интересува от личността му през 1950 година. "Оттогава не съм спирал да работя", призна Крог.

Той е тук заедно със заместника си в комитета "Паскин", Розмари Наполитано. Тя сподели, че част от работата на организацията е да се бори и с многото фалшификати на рисунки на Паскин. Наполитано коментира и десетилетието след смъртта на Паскин, в което той е бил позабравен. Това се дължи на внезапната му смърт и на лошото мнение на критиците за него, които го възприемали като художник на проститутки. Екипът, който работи по изложбата, събира три години картините от частни колекции и галерии в Париж, Люксембург, Осло, Лондон и Тел Авив. Около тридесет от творбите, които са предимно рисунки, се показват за първи път пред публика. Голямо участие имат колекционерите - българите Ирина и Даниел Папаро, които както признаха, отдавна мечтаят да реализират подобна експозиция. Изложбата ще гостува и във Варна, Бургас и Пловдив, а през 2014 година ще бъде показана и в Япония.

"Жул Паскин е Франция, но също така и България. Роден във Видин и умрял в Париж, той ни обединява. За това и събираме част от творчеството му тук в София. Това е първата изложба с 118 произведения, създадена специално за българската страна от 38 години насам", коментира Флоранс Леви, временно изпълняваща длъжността посланик на Франция.

Кураторът Мария Василева, автор и на "Жул Паскин и художествените процеси от началото на ХХ век", разказва, че отразява едни от най-интересните течения в изкуството на миналото столетие и може би заради това на изследователите е трудно да обозрят неговото творчество. Според нея сецесионът влияе най-силно на творчеството на Паскин. За това и рисунката, любима на представителите на това течение, е толкова застъпена в творчеството му. В изложбата са представени предимно рисунки, но от всичките му периоди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай