Служителите в затворите с национален протест в събота

Служителите в затворите с национален протест в събота | StandartNews.com

София. Служителите в затворите излизат на национален протест пред Министерството на правосъдието в събота, след като през последните дни работещи в различни места за лишаване от свобода протестираха в няколко града на страната, предаде БНР.

Протестиращите настояват за индексиране на заплатите и изравняване на социалните плащания с останалите служители в сектор "Сигурност".

„Нямаме ясни гаранции, че ще получим това, което поискахме от нашия работодател – Министерство на правосъдието. Знаете, миналата година направихме такъв протест през лятото и тогава получихме обещания от тогавашния заместник-министър Георгиев и в крайна сметка се оказа, че една немалка част от тях не може да бъде изпълнена. Сега настояваме да получим гаранция, че исканията ни ще бъдат изпълнени. Разбира се, готови сме на диалог, на преговори", каза председателят на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров.

Петров изтъкна, че синдикатът съществува от 5 години и при създаването си е оповестил 25 належащи проблема в системата, от които досега не са решени дори 5.

Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов заяви, че абсолютно подкрепя протестите, а поводът за протеста им е абсолютно обоснован. Три преходни правителства не са направили нищо за подобряване на условията на работа и за индексация на заплатите на служителите в затворите, каза още той.

„С г-жа Златанова работим по увеличение на заплатите им. Ще търсим и ще правим разни финансови хватки, с които можем да си изпълним това обещание. Мисля, че може да се случи от началото на 2014-а г. с няколко процента", каза Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай