Служителите на Националната библиотека на протест

Служителите на Националната библиотека на протест | StandartNews.com

Работещите в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" разпространиха писмо, адресирано до властта. В него те пишат, че се чувстват унизени, защото трудът им е почти приравнен към минималното заплащане на неквалифицирания труд в България. Подписалите писмото заявяват, че са готови да обявят предупредителни протестни действия на 10-и декември, когато е празникът на Националната библиотека, ако положението не се промени.
"Намеренията са протестът да е символичен, в обедната почивка", каза пред БНР Иван Добромиров от КТ "Подкрепа".

"Ние чакаме някакъв отговор, какъвто и да е. Просто трябва да има диалог, градивен. Трябва да излезем от това положение. Трябва да се говори за някаква промяна на заплащането. Според браншовото споразумение ние трябва да получаваме ваучери за храна и пари за дрехи. Трябва да имаме ежегодни медицински прегледи, но такова нещо няма. Аз съм от 10 години в Библиотеката, никога не е имало подобно нещо", допълни Добромиров.

Директорът на библиотеката проф. Боряна Христова заяви, че подкрепя желанието за протест на колегите си: "Когато се повишават заплати на учители, което е много хубаво, и на други работещи в областта на образованието, не бива да се забравя, че библиотеката е и образователна институция. Без добри библиотеки, без добро информационно обслужване не може да има добро образование".

Проф. Христова каза, че е получила уверение от Министерството на културата, че се правят опити да се увеличи бюджетът за библиотеките за 2016 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай