Слушали незаконно висши прокурори

Съд за бюлетините до Коледа, решават до 15 дни за имунитета на Станишев

Слушали незаконно висши прокурори | StandartNews.com

София. 875 мобилни телефона са били незаконно подслушвани с техника на МВР в периода от 2009 до 2012 г., докато вътрешен министър бе Цветан Цветанов. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. И обясни, че данните станали ясни, след като обвинителите прегледали всички работни тефтери на мобилните оператори и станции.

В момента се установява кои са абонатите на номерата, вписани в тефтерите. "Както виждате, по това дело продължаваме да работим, независимо от инцидента с вещото лице", коментира обвинител номер 1, визирайки смъртта на проф. Евгени Николов, от когото се очакваше да изследва иззетата мобилна техника. Главният прокурор съобщи още, че той лично не е проверявал дали неговият номер фигурира в списъка, но друг обвинител си разпознал номера. Цацаров не пожела да съобщи името му, но даде да се разбере, че вероятно не само един прокурор е в този списък. Още подробности около разследването обвинителите чакат от съдебната поръчка до Великобритания, където британски експерти проверяват техниката, с която от МВР са подслушвали.

От думите на Цацаров стана ясно и че още още не е намерен заместник на починалия професор Николов. Главният прокурор допълни, че предстои парламентът да избере и конституира Национално бюро за СРС, за да могат българските граждани да бъдат уведомявани, ако са били незаконно подслушвани.

МАлко по-късно Цацаров съобщи още, че до два месеца ще бъде внесен обвинителен акт в съда по делото за незаконните бюлетини от печатницата в Костинброд, а до месец ще бъдат повдигнати и обвинения. Срещу кого обаче главният прокурор категорично отказа да съобщи. "Нашето намерение е "Костинброд" да влезе в съда", коментира само той. А след това допълни, че очаква до 15 дни да има развитие и по делото срещу бившия премиер Сергей Станишев за загубените 7 секретни доклада.

През следващите две седмици прокуратурата ще преценява дали има извършено престъпление от Станишев и ако има, да му бъде поискан имунитетът. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че държавното обвинение изпитва трудности при изпълнението на указанията на съда. "Ако бях съдия, бих изказал съмнение дали това връщане е основателно, но в момента работя като прокурор и сме длъжни да се съобразим с указанията на съда. Но не ми е ясно какво трябва да направим, за да не се стига до четвърто връщане", коментира обвинител номер 1.

Всеки си има тайни тефтери

Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър

Не знам нищо за тефтерчетата с телефони за подслушване на служители от СДОТО на МВР. Всеки един оперативен служител си има своите бележници, които са секретни. Какво се пише в тях, министърът няма как да знае и това не е негова работа. Доколкото прочетох в електронните издания, главният прокурор е казал за някакви телефони, които са записани на някакви тефтерчета. Няма нищо, което да е доказало, че има незаконни подслушвания. Какви са тези записки - могат да го установят само прокурорите. Главният прокурор явно работи с факти, които може би събират в разследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай