Слънцето започва нов цикъл

Това показва края на необичайно дългия и спокоен период на слънчева „хибернация“

Слънцето започва нов цикъл | StandartNews.com

Орбиталната обсерватория SDO регистрира най-мощното изригване на повърхността на Слънцето през последните три години, което показва края на необичайно дългия и спокоен период на слънчева „хибернация“.

Това заяви пред ТАСС главният изследовател в Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към ФИАН Сергей Богачев.

„При всички варианти на развитие на събитията, можем уверено да твърдим едно: започна нов слънчев цикъл и той напълно ще определи физиката на нашата звезда за следващите единадесет години.

Сърцето на нашата звезда все още бие в ритъма, установен от наблюдения на Слънцето през последните 400 години“, обясни ученият, предаде агенция Фокус.

На астрономите отдавна е известно, че на повърхността на Слънцето периодично има избухвания, в хода на които светилото рязко отделя голямо количество енергия под формата на вълни от видима светлина, топлинна и рентгенова радиация.

Мощни събития от този вид могат да нарушат работата на спътниците на орбитата и да пречат на системите за радиовръзка на Земята, а освен това представляват риск за здравето на космонавтите. 

По правило нивото на активността на слънчевите изригвания се колебае с честота около 11 години.

Преди няколко години учените започнаха да се опасяват, че този модел започва да се нарушава по време на предпоследния и текущия цикъл на слънчевата активност, които се характеризират с малко петна и избухвания.

Много теоретици предполагат, че подобни аномалии говорят за фундаментални промени в работата на слънчевите недра.

Както отбеляза Богачев, Слънцето изпадна в тази необичайно дълга „хибернация“ в края на септември 2017 г. - след като на повърхността му се появи рекордно мощно избухване от клас X9.3. Това е най-мощното подобно събитие през последните 15 години.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай