Вторник,

Следят под лупа е-магазините

От: Администратор -
A
A
A

Продажбата на храни от разстояние вече ще може да се извършва само от търговци, които имат регистрирани обекти за храни. Това ще бъде разписано в изцяло новия Закон за храните, който се подготвя в момента, и се очаква да е готов в края на годината. С него за пръв път у нас ще се въведе контрол на обекти, които извършват онлайн търговия с хранителни продукти.

"Въвеждането на този контрол е задължително, защото продажбите на храни по интернет заемат все по-голям дял от пазара. Този вид търговия не е регламентирана на ниво ЕС и всяка държава членка следва да въведе национално законодателство", посочи земеделският министър Десислава Танева. По думите й за бизнеса трябва и ще има административни облечения, а на потребителя трябва да се гарантира безопасността на храните в магазинната мрежа и заведенията за обществено хранене. В новия закон ще има и допълнителни изисквания към транспортните средства за хляб, мляко и други хранителни продукти.

Действащият в момента закон е изготвен през 1999 г. и не съответства на европейските принципи, като през годините е променян над 30 пъти. Ето защо хранителната индустрия изисква нов и по-опростен закон.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички