След Маринкова БНР спира и бюлетина за Дунав

След Маринкова БНР спира и бюлетина за Дунав | StandartNews.com

Протестна декларация настоява журналистката да бъде върната на работа

Легендарното "сан шанжман" вече няма да звучи в ефира

Ден след като освободи известната журналистка и водеща на предаването "Неделя 150" Лили Маринкова, новото ръководство на БНР продължи с промените. Вчера то реши да прекрати излъчването на легендарния бюлетин за нивото на река Дунав, който от 40 години звучеше на три езика всеки ден след емисията новини в 15 часа. Решението е на Управителния съвет на радиото по предложение на новия директор на програма "Хоризонт" Васил Велев. Той бе назначен от новия шеф на радиото Александър Велев в понеделник на мястото на освободената Лили Маринкова. Нейното уволнение предизвика протест и група общественици и журналисти вчера излязоха с протест водещата да бъде върната на работа.

Емблематичната фраза "сан шанжман", което на френски означава "без промяна", за нивото на река Дунав в сантиметри, прозвуча вчера за последен път в ефира на програма "Хоризонт".

Спираме прогнозата, няма място повече в програмата

Ефирното излъчване вече е загубило своето значение, тъй като има нови по-удобни начини за получаване на въпросната информация", заяви за "Стандарт" Александър Велев. Повече от четири десетилетия бюлетинът бе обявяван всеки ден точно в 15.00 ч от най-дългогодишния служител на БНР Игнат Димитров. Данните звучаха и на руски, и на френски език. Досега излъчването на бюлетина е ставало по силата на сключената през 1948 г. в Белград "Конвенция за режима на корабоплаването по река Дунав". Неин изпълнител е Дунавската комисия, която е определила на какви честоти и езици да се излъчва бюлетинът. Сред аргументите на ръководството на БНР за спирането на бюлетина е и че България и Сърбия са останали единствените държави, в които той се излъчва чрез радиоефира. В края на новините в 15,00 часа вече ще се съобщава, че информация за нивото на река Дунав може да бъде открита на страницата на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" към Министерство на транспорта. Все пак в критични ситуации в ефира на програма "Хоризонт" ще се излъчват съобщения за нивото на река Дунав, когато тази информация представлява сериозен интерес за обществото.

Новината за прекратяването на легендарния бюлетин, с който са израснали поколения наред, вчера предизвика оживление в социалните мрежи.

Не по-малък отзвук обаче имаше и отстраняването

на Лили Маринкова като шеф на програма "Хоризонт". Официалната версия на ръководството е, че Маринкова е пенсионирана, а също така програма "Хоризонт" не е това, което трябвало да бъде. Вчера известни журналисти, общественици, преподаватели в Журналистическия факултет на Софийския университет изпратиха до генералния директор Александър Велев протестна декларация срещу освобождаването на водещата. "Настояваме за незабавното възстановяване на Лили Маринкова като водещ на "Неделя 150"! Дължите го не само на нас, нейните колеги, но и на аудиторията, която тя формира през трудните години след падането на комунизма", се казва в декларацията. "Лили е живата история на мъчителния ни преход към смислено и адекватно гражданско общество. Нейният несравним диалогичен подход е истински капитал на националното ни радио. Журналистиката й създаде школа. Високият й рейтинг не се влияе от конюнктури. Професионализмът й e чест за всяка европейска медия", заявяват подписалите се под декларацията. Шефът на радиото Александър Велев не пожела да коментира протестния документ.

Фен на "Чарлтън" оглави "Хоризонт"

Журналистът с 30-годишен стаж в електронни медии Васил Велев е новият директор на програма "Хоризонт" от вчера. Той е започнал като репортер в БНР, бил е новинар и редактор в обедния блок на "Хоризонт", както и водещ в нощния "Хоризонт". След спечелен конкурс, през 1992 година, заминава на работа в Българската редакция на Би Би Си с договор за две години. Двайсет години по-късно все още е в Лондон и Би Би Си, но вече е в обединения нюзрум на британската обществена медия.
В последните три години е подготвял радио журналисти в Тайланд, Малдивите, Филипините и на други места. Бил е член на жури на радио- и телевизионни конкурси.
Васил Велев има страст към новините, далечните пътувания, музиката и футбола. Привърженик е на лондонския "Чарлтън".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай