След финтове по Марица животновъдите аплодираха полицаите

След финтове по Марица животновъдите аплодираха полицаите | StandartNews.com

Хасково. Фермерите се събират в пълна мобилизация във вторник пред Земеделското министерство. Това решиха на АМ " Марица" при с. Капитан Андреево днес стотината протестиращи за получаването на пълния размер на субсидиите стопани.

Хората, организирани от Националната асоциация на животновъдите, пробваха да завардят движението по аутобана. Недоволните бяха се подготвили и да пуснат стадо овце по шосето, но не успяха да осъществят това си намерение.

След серия финтове с униформените, протестиращите успяха да пробият кордона, като предварително се извиниха на полицаите и за 15 минути все пак успяха да осъществят мисията си. После бяха изтикани от платното.

Недоволните настояха министърът на земеделието Димитър Греков, който по това време беше в Кърджали, да дойде при тях и да чуе лично исканията им. Освен да им се изплатят обещаните 70% субсидии, протестиращите настояват и за промени в Закона за ползване на земеделските земи, яснота за бюджет 2014 и какво е мястото на земеделския сектор в следващия програмен период.

Половин час след първия пробив животновъдите атакуваха втори път кордона от около 100 униформени. При повторния опит за спиране на движението се стигна и до леки сблъсъци между протестиращи и охраняващи. Втората блокада беше отново 15-минутна, при която движението беше отцепено от стотината протестиращи.

Бунтът беше потушен час и половина след началото му.

От Асоциацията успяха да се свържат с министър Греков, който ги покани да участват на спешното заседание на Съвета по земеделие във вторник.

„Във вторник точно в 12 ч. обявявам пълна мобилизация за всички пред Земеделското министерство", обяви водачът на протестиращите Бойко Синапов и вдигна блокадата. След четири дни на място фермерите ще решат кои от тях ще присъстват на заседанието с министъра.

Макар че с поохлаждането на страстите се чуваха и възгласите сред редиците на фермерите "Ох,ребрата ме болят!", не бяха редки и тези: „Жал ми е за полицаите". В крайна сметка протестиращите се извиниха на полицаите за схватките и ги поздравиха с бурни аплодисменти за професионалния им празник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай