Слънчев бряг и Банско хит за бала

Слънчев бряг и Банско хит за бала | StandartNews.com

Близката чужбина става Белград

Родителите не пускат абитуриентите в Турция и Гърция заради атентати и стачки

Абитуриентите и техните родители се изплашиха от атентатите в Турция и стачната активност в Гърция. Тази година след бала няма да се ходи на екскурзия в близки нам държави, а ще се празнува по родното Черноморие и планини. Преди купона обаче ще има матури, а на тях са взети мерки за локализиране на телефоните срещу преписване и помагане при изпита.

Абитуриентите масово предпочитат да празнуват втора бална вечер у нас. Досегашният хит Турция вече не е актуален, малко са и желаещите да посетят Гърция. За сметка на това пък хотелите и ресторантите в Слънчев бряг, Златни пясъци и Банско са резервирани за дните между 24 и 31 май. Туроператори си обясняват сериозния отлив на зрелостници от турските курорти заради атентатите в южната ни съседка. Дори има много откази от цели класове, които първоначално са избрали екскурзия в Турция и са направили резервации още през февруари и март. Месец по-късно са се отказали срещу съответните неустойки. Пакетите, които са били резервирани, са били за по 6-7 дни. Средната цена на такава екскурзия излиза около 400 лв. Родителите са предпочели да загубят парите си, но да не рискуват излишно. В Слънчев бряг, където ще празнуват повечето бургаски абитуриенти, тържеството излиза между 100 и 150 лева в зависимост от това дали е включена нощувка. Някой пък са променили така резервациите си, че да ги прехвърлят за Гърция. Но като цяло и за тази дестинация също има по-слаб интерес заради постоянните стачки и протести там, както и за все по-високите цени, които искат съдържателите на таверни и хотелиерите. Най-предпочитан за завършващите средното си образование си остава остров Корфу. Други предпочитат пътуване до Кавала, но малцина се съгласяват да рискуват с островите Тасос и Самотраки заради опасения, че фериботите може да откажат да ги върнат на континента. Като цяло ориентиралите се към Гърция са притеснени и масово звънят в туристически агенции, защото се чудят дали всичко ще е наред, предвид положението при съседите на юг, особено след като блокираха десетки туристи за Гергьовден.

Западната ни съседка Сърбия става все по-привлекателна и интересът към нея е нараснал в пъти. "Цените са поносими, в чужбина си, а е някак близко и познато", коментират абитуриенти. Най-предпочитана е столицата Белград, която предлага много възможности за забавление. Освен това може да се пуши на закрито и се предлагат качествени храни и напитки. Повечето абитуриенти купуват пакети за 3 или 5 дни, които излизат между 150 и 300 лева. Засилен интерес от абитуриентите има към Италия и Испания. За по-платежоспособните пък дестинацията е една - Дубай. Една вечер в хотел в Банско излиза около 150 лева за стая. Някъде към тях са прибавени съответно закуска или вечеря. Има и пакетни цени за абитуриенти, започващи от 200 лева. Така учениците в повечето бургаски и софийски училища вместо чужбина ще отпразнуват в родните курорти. Досега бургазлии и варненци предпочитаха Турция, докато софиянци избират по-близката Гърция. Пловдивските зрелостници също се насочват предимно към Пампорово и се отказват от южните ни съседи.

Перник с голфове и ретро автомобили

И тази година много от абитуриентите в Перник залагат на ретро автомобили, за да са оригинални при пристигането на бала. Други са предпочели да използват култовите за града "Фолксваген Голф", чийто основен цвят е черен. Още преди нова година собствениците на атрактивни стари коли в града са получили оферти от завършващите гимназия младежи и техните родители. През миналите години младеж дойде с лъскав ТИР на бала, а преди това един се появи с трактор. Досега в центъра на Перник не се е срещал само абитуриент на магарешка каруца.

Жени ГЕРБ-Русе с благотворителна вечер

Жени ГЕРБ-Русе организират благотворителна вечер в подкрепа на 25 абитуриенти в неравностойно положение. Инициативата е на народния представител и организационен секретар на Жени ГЕРБ в България Светлана Ангелова и областното ръководство на регионалната структура. Събитието е насрочено за 13 май от 18.30 часа в русенския хотел "Рига". То ще премине под мотото "Подай ръка, подари празник". Целта е да се наберат средства за зрелостници, които нямат възможност да организират сами абитуриентския си бал.

Вместо рокля - тениска с "Искам бебе"

Абитуриентите в Хасково няма да се охарчват излишно с пари за скъпи рокли и костюми. Вместо това обличат на изпращането си тениски в полза на Фондация "Искам бебе". Зрелостниците от гимназията с изучаване на чужди езици в Хасково "Проф. д-р Ас. Златаров" предприеха благородната кауза и призовават връстниците им да ги последват. 200 дванадесетокласници от випуск 2016 ще облекат белите фланелки с ангелско крило и сърце на гърба. За това те са взели решението единодушно. На самия бал на 24 май все пак ще облекат лъскавите тоалети, както повелява традицията. Но половината от средствата за поредицата от празненствата за завършването им ще бъдат спестени и дарени за благотворителност. Връстниците им от другата елитна гимназия в Хасково - природо-математическата "Акад. Боян Петканчин" ще отпразнуват бала си на 25 май. Те ще са в култовото напоследък заведение на пътя между Хасково и Димитровград "Елинор", което е на открито. За доброто им настроение ще се грижи популярният от изпълненията си в "Пайнер" DJ Живко Микс. Абитуриентите от лесотехническата гимназия в Берковица пък не приеха идеята да дойдат на бала с тениски. Те пожелаха да дойдат с нови тоалети, каза за "Стандарт" директорката на горското училище Христина Христова. Предишни години са празнували на Слънчев бряг, тази година ще са си в града.

Детектори за скрити телефони на матурите

Пуснаха на промоция слушалка кредитна карта и блутут, вграден в очила

На матурите ще има детектори, които да дебнат абитуриентите за скрити телефони. МОН предвижда два пакета мерки срещу преписване по време на изпита - тайни и явни. Детекторите вече са осигурени за повечето училища и се монтират към камерите, разясни за "Стандарт" заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Устройствата пищят, когато в стаята бъде засечен ученик със скрит джиесем. По думите на Стаматов това не изисква някаква сериозна инвестиция, защото тези устройства стрували стотинки.

Сред мерките, освен оставянето на мобилните телефони, е и изземването на "умни" химикалки и часовници. На зрелостниците ще бъдат раздавани черни химикали от МОН, с които да пишат. Освен това около 10 000 учители и 2700 родители ще патрулират в коридори и санитарни възли за скрити пищови. За първи път ще бъдат изземвани мобилните телефони не само на учениците, а и на квесторите, които ги пазят. В момента се проверява в кои училища има записващи камери и трябва ли да бъдат набавени още. Експерти на просветното министерство ще наблюдават матурите и в реално време. По-голямата част от просветните чиновници пък ще бъдат командировани в различни градове, за да станат част от комисиите за изпита. В същото време сайтове за преписвачи пуснаха промоции от тайни средства за подсказване. Сред хитовете е устройство във вид и с размери на кредитна карта, което струва 180 лева. То приема сигнала отвън, а слушалката е във вид на тапичка, която се поставя в ухото на ученика. В момента тя върви на промоция срещу 153 лв. Продават се и фалшиви очила с вградени в тях слушалки, които струват 200 лева, но отстъпката за тях е 20 лева. По-евтини вървят микрослушалки тип "тапичка", които могат да бъдат намерени и за стотина лева.

За първи път
Връчват статуетка "Полет" в Кърджали

За първи път Езикова гимназия Кърджали ще връчи статуетка "Полет" на завършващи зрелостници за отличен успех и принос към школото.

40 училищни "Оскар"-и ще бъдат раздадени на специална церемония. Местният бизнес ще награди шестима от най-изявените абитуриенти и с парични награди. Част от средствата младите ботевци са решили да предоставят за закупуване на инвалидна количка за 10-годишен ученик. "Кампанията "Тениска вместо костюм" е позната сред нашите ученици. Тази година част от нашите абитуриенти също са решили да се включат в нея", каза Йорданка Чавдарова, директор на ГПЧЕ "Христо Ботев".

Запазени места в кръчмите от половин година

Зрелостниците от много училища са запазили места в заведенията още от началото на годината. "Още от октомври започнаха да правят резервации, през декември вече всичко беше пълно. Три дати са - 24, 25 и 26 май, много хора са завършващи и затова заведенията са пълни", твърди управител на ресторант в центъра на Благоевград. Повече от 70% от заведенията в града вече са резервирани и за семейни тържества по случай завършването на абитуриентите. Кувертите са от 50 лева нагоре. Най-скъпите са по 80 лева.

В Разлог празникът на славянската писменост и култура - 24 май, бе избран за празненство на всички завършващи училище. Те ще участват в шествие от училищата си до площад "Преображение".

Във Видин отскачат до Румъния

Част от абитуриентите във Видин ще отскочат за бала до Румъния. Идеята е да отпразнуват втората вечер в ресторант при северните ни съседи. Повечето екскурзии в тази посока са еднодневни. Други са предпочели да запазят заведение в сръбския град Зайчар. Принципно видинските зрелостници са много практични - балът в "Бонония", роклите - скромни. През последните години баловете преминават във Видин, по традиция - в ресторант "Бонония", където са били и баловете на техните майки и бащи. Това сподели за "Стандарт" директорката на природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи" Румяна Петрова. Учениците станаха по-практични - пазят парите си за уроци, за кандидатстване в разни университети, за пътувания до София, уточни директорката.

Врачани дефилират пред Ботев

Абитуриентите от Врачанско решиха да заложат на родното Черноморие и планински курорти вместо на екскурзия в Турция или Гърция за завършването си. От Регионалния инспекторат по образованието във Враца съобщиха, че ще следят стриктно документацията за пътуванията на екскурзиите им в страната. И тази година училищата от Враца ще спазят традицията и ще дефилират по централния булевард в града, след което ще се отправят към паметника на Христо Ботев на площада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай