Слънчев ад още 10 дни

Слънчев ад още 10 дни | StandartNews.com

Жълт код за опасни горещини е обявен днес в цяла България

Слънчев ад ще ни мъчи поне още 10 дни, показват синоптичните прогнози. Почти във всички области в страната термометрите удариха вчера 35-38 градуса.

Само по Черноморието и в Смолянска област хората се радваха на малко по-хладно време. "Не е необичайно такива горещини да се случват през юли, но притеснителното е, че температурните рекорди стават все по-чести и по-продължителни", коментира пред Фокус Георги Стефанов, експерт "Политика и климатични промени" в WWF. "Ако преди горещите вълни са се задържали за по няколко дни, вече сме свидетели, че могат да се задържат за повече от две седмици", заяви климатологът. Той предупреди, че след толкова продължителни горещини следват засушавания и пожари.

Причина за високите температури е пренос на горещи въздушни маси от Северна Африка. Те ще продължат да нахлуват на Стария континент и през цялата следваща седмица. В неделя червен код за опасно високи температури бе обявен почти за цялата на територия на Балканите - Сърбия, Косово, Черна гора. В Белград максималната температура достигна 39 градуса. В Унгария и Хърватия също е много горещо дни наред - там сутрешните температури надхвърлят 20 градуса, а през деня - 36-38 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай