Съкровище или смърт

Търсенето на ковчежето, скрито от лудия милионер, уби петима

Съкровище или смърт | StandartNews.com
  • Търсенето на ковчежето, скрито от лудия милионер, уби петима
  • Намерени ли са наистина жълтиците, за които Форест Фен остави криптирано послание?

Преди 10 г. ексцентричният американски колекционер Форест Фен скри сандък със злато и бижута в Скалистите планини. През юни 2020 г. той съобщи , че съкровището е намерено, а три месеца по-късно почина, без да разкрие тайните си. "Lenta.ru" разказва защо иманярите продължават да търсят заровеното злато.

"Открих ковчежето, но това не ми донесе радост. След като намерих златото, аз седнах в колата си и започнах да плача. Разбрах, че това не е щастлив край по холивудски, както някои си представяха. Изглежда, че съм преминал някакъв тежък тест и съм оцелял по чудо." Това разказва човекът, който успява да намери скритото съкровище, което е търсил в продължение на 3 години. В крайна сметка идеята на милионера Фен да сподели с други страстта си към приключенията, май се превърна в пълно разочарование.
Преди да стане колекционер, Фен е бил 20 г. военен пилот. По време на войната във Виетнам самолетът му е свалян два пъти, но той оцелява, спасява се от джунглата на Лаос и се завръща в САЩ със Сребърната звезда за храброст.
До края на военната си кариера Фен успява да натрупа солидна колекция от антики. Той купува творби от обеднели художници на безценица, а след това да ги препродава скъпо или ги разменя за артефакти. След като напуска армията, купува дял в антикварен бизнес и няколко години по-късно открива собствена галерия в Санта Фе. Фен продължава да събира ценности и продава фалшиви картини на Дега, Модиляни и Моне, които са дело на известния унгарски фалшификатор Елмир де Хори. За да се застрахова срещу обвиненията в измама, той принуждава купувачите да подпишат документ, че са били предупредени за фалшификатите.
Въпреки проблемите с властите за връзките на Фен с иманяри, които крадат от гробници, галерията носи добри печалби на Фен.
През 1988 г., когато е на 58 г., му е поставена диагноза злокачествен тумор. Лекарите му дават 3 г. живот. Фен решава да продаде галерията. Тогава му хрумва идеята да умре на скрито място, а сандъкът със съкровищата да е близо до тялото му и да отиде при този, който го намери. Купува старо бронзово ковчеже на стойност 25 хиляди долара, след което започва да търси писател, който да криптира пътя към съкровището в биографията му.
Оказва се обаче, че лекарите са сгрешили и ракът не се връща. Въпреки това Фен не изхвърля сандъка. През следващите 20 г. той го пълни със златни монети, диаманти, сапфири и рубини. Предколумбови фигурки на животни от колекцията му, златни огледала, древнокитайски бижута от нефрит и други вещи също отиват там. Ковчежето тежи 10 кг и струва между 1 и 2 млн. долара. Фен решава да го скрие без да чака да умре. Няколко месеца по-късно съобщава за това в мемоарите си. В края на книгата, която той публикува за своя сметка, стиховете му са цитирани с девет криптирани улики, водещи до съкровището.
Първоначално книгата остава незабелязана. Но 2 г. по-късно списание Newsweek пише за съкровището , след което колекционерът е поканен в телевизионното предаване Today по NBC. След това милиони хора научават за него и започва истинска златна треска.

  • Опасна тайна

Фен твърди, че около 350 хиляди души са търсили неговото съкровище. Някои напускат работата си и прахосват всичките си спестявания.
От мемоарите следва, че съкровището е скрито някъде в Скалистите планини, северно от Санта Фе. Поемата съдържа неясни препратки към каньон, река и - с най-двусмислени подробности - пламък. Площта за търсене е стотици хиляди квадратни километри. По-късно Фен добавя още няколко улики - че сандъкът не е скрит в гробище, в мина или в сграда и съветва да се търси само в щатите Монтана, Уайоминг, Колорадо и Ню Мексико.
По-малко са местата, които отговарят на всички критерии на Фен. Но това са най-дивите и опасни места в Скалистите планини. Светкавици, мечки, скали, геотермални зони, падащи дървета - тези препятствия убиват някои от търсачите.
Първата жертва е 54-годишният Ранди Билиер, който изчезва през 2016 г. Няколко месеца по-късно скелетът му е намерен на брега на река Рио Гранде в Ню Мексико. Година по-късно загиват още трима: 52-годишният свещеник Парис Уолас се дави в приток на Рио Гранде, 31-годишният Ерик Ашби изчезва по време на рафтинг по река Арканзас в Колорадо, а 53-годишният Джеф Мърфи пада от скала в Йелоустоун.
През февруари 2020 г. 58-годишният Майкъл Сексън и неговият 65-годишен приятел отиват да търсят съкровището в Юта - в светилище с вкаменени кости на динозаври в подножието на хребета Уинта. След първия неуспех да стигнат до мястото, на 17 март Сексън и неговият приятел отново наемат моторни шейни и се отправят към същото място. Въпреки студеното време те са леко облечени и вземат със себе си само мемоарите на Фен, няколко шоколадови блокчета и бутилки с вода. Когато моторните шейни спират заради липсата на сняг, иманярите продължават пеша. След няколко часа става ясно, че са се изгубили.
Издирват ги няколко дни. Първо откриват изоставения пикап, след това - моторните шейни и накрая - тялото на 65-годишния спътник на Сексън, починал от хипотермия. Той е последният, умрял в преследване на съкровището.

  • В търсене на улики

Мнозина са на мнение, че поезията на колекционера не трябва да се приема безусловно.
Например адвокат Бойд Хил вярва, че стихотворението на Фен алегорично говори за скандинавската митология. Според Хил съкровището е погребано в Монтана, северно от Йелоустоун. Пътуването завършва неуспешно: на мястото има толкова много мечки, вълци и пуми, че той трябва да отстъпи.
47-годишната Барбара Андерсън, адвокат от Чикаго, вижда следа в блога на Фен. Тя забеляза снимка на очукана шапка с квадратна дупка, която колекционер е публикувал. По нейно мнение дупката загатва за щата Ню Мексико, който има формата на квадрат. Андерсън пътува до Ню Мексико 20 пъти с кучето си Кекс, харчи хиляди долари, но не намира нищо. В крайна сметка тя решава, че някой е хакнал компютъра й, откраднал е стенограмата и я последвал по време на пътуване. Щяла да докаже правото си на съкровището в съда.
Търсачът Дейвид Кристенсен избира Уайоминг. Той пуска раницата си в каньона Йелоустоун, опитва се да слезе и засяда. Спасителите го изтеглят за няколко часа при минусови температури. Три месеца по-късно Кристенсен е осъден на седем дни затвор, глоба от четири хиляди долара и забрана за връщане в Йелоустоун до 2025 година.
50-годишната масажистка Мириам де Фронцо прекарва три години и половина в търсене на съкровището и похарчва значителен дял от спестяванията си. Тя решава, че стихотворението на Фен е анаграма и съставя друг текст от използваните в него букви, като информира, че съкровището е погребано в Ню Мексико. В началото на юни де Фронцо наема джип и се отправя натам. Когато на заветното място не открива нищо, тя разбира, че е изпреварена. Съкровището е намерено.

  • Кой го откри?

На 6 юни Фен съобщава, че съкровището е намерено. За това няма съмнение: иманярят му е изпратил снимка.
"Търсенето е приключило! Съкровището лежи под навес от звезди в буйната, залесена растителност на Скалистите планини точно на мястото, където го скрих преди повече от 10 години. Не познавам човека, който го е намерил, но стиховете в моята книга го доведоха до правилната точка. Бих искал да поздравя хилядите хора, участвали в търсенето. Надявам се те да продължат да бъдат привличани от надежди за нови открития".
През юни Фен лично се среща с иманяря и преглежда съдържанието на ковчежето. Монетите и скъпоценните камъни са на мястото си, а ръкописът в стъкления буркан също е непокътнат. 90-годишният колекционер е малко изненадан да открие и ножиците си вътре. - И защо ги сложих там? - попита той на глас. "Аз, разбира се, не знаех", каза по-късно иманярят. - Мислех, че това са ножиците на Тутанкамон или нещо такова. Но не".
Три месеца по-късно Форест Фен почина - не в дълбините на дълбока гора, както някога е мечтал, а в дома си в Санта Фе.
Почти нищо не се знае за човека, открил кутията. Той помолил Фен да не бъде назован, а милионерът пази тайната до смъртта си. Колекционерът споменава само една подробност: този човек е от Източното крайбрежие на САЩ. През септември ловецът на съкровища публикува в интернет история за находката и срещата с Фен, в която признава, че може да бъде наречен милениал - човек, роден от началото на 80-те до средата на 90-те години.
Твърди, че е разбрал шифъра на Фен през 2018 г., но са му били нужни месеци, за да намери точното местоположение.
За огорчение на други търсещи, правилното решение на кода остава неизвестно. Фен съобщава, че кутията е скрита в Уайоминг - няма повече подробности. В историята на човека, намерил съкровището, се казва, че е било на по-малко от 300 метра от "фалшивия пламък" от стихотворението, но няма и дума за това какво точно означава този "пламък".
Това е сериозен удар за онези, които прекараха години в търсене. Те не получиха нито бижута, нито дори отговори на въпросите си. Нищо чудно, че мнозина отказаха да повярват на Фен.

  • Лъже ли Фен?

Някои вярват, че самият колекционер се е върнал за съкровището. Според друга версия ковчежето е изровено от писателя Дъглас Престън , който е бил приятел с Фен и е можел да научи отговора от него (професионализмът, с който е написана историята на иманяра, е наистина подозрителен).
Трети се съмняват в съществуването на човека, намерил съкровището. Те вярват, че то все още е скрито някъде в Скалистите планини и все още може да бъде намерено. Защо Фен ще лъже? Може би той иска да избегне нови жертви.
Или отговорът е в съдебните дела. Например през декември 2019 г. Дейвид Харолд Хансън от Колорадо се опита да съди колекционера. Според него той е намерил мястото от стихотворението, но ковчежето не е било там. Хансън смята, че Фен е виновен за това и иска 1,5 милиона долара от него.
Брайън Еркин от Аризона вярва, че стиховете описват място, разположено между градовете Силвъртън и Юрей в планината Сан Хуан в Колорадо. Тъй като съкровището не е там, той заключава, че сандъкът е скрит само "метафорично" и започва да го изисква чрез съда.
Има и такива, които не вярват в самото съкровище. "Убедена съм, че Фен не го е скрил", каза бившата съпруга на Ранди Билиер, първият загинал по време на издирването. "Той искаше внимание и по този начин го получи." Друго правдоподобно обяснение предлага търсачът на съкровища Рийд Рандал. Той смята, че Фен е измислил съкровището, за да отмъсти на властите, които го подозират за връзки с иманяри.
Съобщението на Фен от юни за откритото съкровище не възпира търсачите. За много от тях вече няма значение дали имането съществува или не. Сега основното не е съкровището, а тайната, която колекционерът отнесе в гроба. И докато няма следа, търсенето няма да спре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай