Скат опази Варна от ново "Аспарухово"

Скат опази Варна от ново "Аспарухово" | StandartNews.com

Варна. Ако не беше съоръжението, Морската градина щеше да тръгне към водата

След голямото бедствие в "Аспарухово" варненци все по-често се спират по време на разходка по крайбрежната алея. И признават: добре, че вече е укрепен скатът над нея. Какво ли чудо щеше да стане и тук при последния потоп на 19 юни, само един Господ знае, пишат хората и в социалната мрежа. Ако не беше мащабното съоръжение, огромни земни маси от Морската градина можеха да тръгнат в посока към морето. Можеше и да струва човешки животи, чува се все по-често в заведенията по брега, които едва ли щяха да оцелеят. Според моряци, обиколили света, няма такъв аналог на съоръжението в България. Виждали са го в южноамерикански и европейски пристанищни градове с подобен релеф като варненския и знаят, че струва скъпо.

Укрепеният скат не мръдна при големия порой и опази брега. Освен при затлаченото дере на т.нар. Шокъров канал, който е публична общинска собственост и остана далеч извън спешните укрепителни мерки. А от тях започна реализацията на амбициозния инвестиционен проект "Алея Първа", който години преди това нажежаваше страстите във Варна, палеше конфликти между политико-икономически интереси и лобита и изкарваше хората на протести и контрапротести.

Сега, след като любимото крайбрежие не стана второ "Аспарухово", противниците на проекта и на инвеститора "Холдинг Варна" замлъкнаха. Само тук-там в социалната мрежа се прокрадват коментари от рода на "Взеха парите от укрепването" и т.н. Не са ги взели, а дали, контрират веднага изпълнителните директори на компанията Ивелина Кънчева-Шабан и Милчо Близнаков. По техни сметки укреплението на ската е глътнало 37 млн. лева досега. Тук се включват всички отводнителни мерки и тоталното решаване на проблема с опасните подпочвени води, буквално образували огромно блато под ската.

Кал, тиня и вода, събирани през годините от пороите

във Варна, се лееха от стотиците камиони, които ги изнасяха от обекта, припомнят изпълнителните шефове на холдинга.

Последното срутище от ноември 2009 г. е било страшно. Пропада земна маса южно от "Карин дом" и започва да се свлича дни наред. Част от "Станчова алея" пропаднала на 5 метра до самата ограда на Националния институт по метеорология и хидрология - клон Варна. Срутището обхванало район от 60 метра, скатът потънал с 40 сантиметра само за ден. Тогава експерти предупреждават, че всяка вибрация е много опасна. Става въпрос за пясъчни почви, които лесно могат да се сурнат и при най-малкото движение. Преминаването на автомобили както по алеята в Морската градина, така и по крайбрежната алея може да доведе до нови пропадания. И не се знае кога и как ще се стоварят и погребат невинни жертви, като свлачището убиец в Балчик през 1997 г., припомнят специалистите. А тук земната маса, която се свлича, понякога пада и на пешеходната алея. Ерозията е изяла ската и на места е достигнала обитаеми частни и обществени имоти в Морската градина.

Тогавашният областен управител на Варна Данчо Симеонов, когато идва на мястото, където е тръгнала земята, казва: "Докато някои протестират срещу "Алея Първа", Морската градина се руши".

Укрепителните мероприятия, поети като задължителен ангажимент от "Холдинг Варна" по мащабния проект, започват едва след 3 години - на 1 март 2012 година заради тежка административна процедура. Въпреки че като инвеститор клас А, означава да ползва ускорено административно обслужване. Тогава приключват и всички проверки на български и европейски институции след множество жалби и сигнали срещу проекта "Алея Първа".
Участъкът на укрепване е 1 км и 105 метра - от последната буна след "Почивка" в посока юг. Подпорната стоманобетонна стена с широчина 80 см и височина 7.5 метра е стъпила на стоманобетонни изливни пилоти с дълбочина в земята на 7.5 м. Стената е прикована към ската със стоманени анкери, инжектирани с циментов разтвор с дължина 24 метра и диаметър около 8.5 см. На вид наподобяват малко укрепването на Витиня. Хванати са всички подпочвени и повърхностни води в канализация и са отведени чрез три зауствания през крайбрежната алея надалече в морето. Отводняването е направено чрез над 100 дренажни кладенци. Проектирането на най-мащабните укрепителни съоръжения за последните години в България е възложено преди това на един от доказаните специалисти в областта - проф. инж. Божидар Божинов, а строителството на компаниите "Евро Алианс Холдинг", "Стройинжект" и "Рубикон инженеринг", които

имат сериозен опит в реализацията на такива проекти

като метрото в София и други укрепителни съоръжения по Черноморието. На 25 септември м.г е изваден образец 16 за ползване и влизане в експлоатация на обекта. А преди това за Деня на Европа - 9 май, беше отрязана макар и скромно лентата на новата Алея на спортната слава на Варна. Всъщност това е панорамната пешеходна алея в Морската градина над укрепения скат, където освен асфалтовото покритие е изградена канализация, ново алейно осветление, предпазни огради, 3 площадки за фитнес на открито, нови пейки. По цялата дължина на алеята има поставени възпоменателни знаци за участието и постиженията на варненските спортисти във всички олимпиади досега. Алеята на спортната слава гъмжи от хора през цялото денонощие и е любимо място на варненци. Никъде другаде няма такава панорамна гледка към морето. Алеята е само за пешеходци, велосипедисти, за разходка с кучета и за сутрешен джогинг. Дано да се пази новото обзавеждане, да не се чупят фитнес уредите и лампите, да не се изхвърля боклук, настояват още веднъж от компанията инвеститор.

Ликвидират битака по крайбрежието

Проектът "Алея Първа" не е за изграждане на квартал за богати. Той е превръщане на крайбрежната алея в атрактивна зона за повече развлечения и забавления, която ще остане безплатна и достъпна за всички варненци и гости на града, уверяват от компанията инвеститор. А близо 3000 фенове на проекта посочват в страницата си във фейсбук, че "Алея Първа" ще върне позагубения в последните години блясък в короната на Варна като "Царицата на Черно море".

За проекта "Холдинг Варна" АД получава през 2007 г от Българската агенция за инвестиции сертификат за инвеститор клас А. Самият проект включва не само отводняване и укрепване на ската, което вече е и факт, но и изграждане на цялостната инфраструктура - канализация, електрификация, отделяне на пешеходния от автомобилния трафик. Предвижда се построяване на нов Институт по хидрология, на Рибарско селище, яхтено пристанище, Център за възстановяване и рехабилитация, за обучение и преквалификация, воден парк, православен храм, заведения, бутикови хотели. Усилията са да се ликвидира сегашният крайбрежен битак. Предвижда се изцяло реконструкция и модернизация на старите градски морски бани - една от емблемите на Варна, строена през 1926 г. и дала началото на курортното дело в нея. Инвестицията е на стойност 73.1 млн. лева, а при осъществяването й ще бъдат открити 500 работни места. До финализирането на проекта се очакват обаче много повече, а и вложенията доста да надхвърлят договорената сума. Протестите срещу проекта тръгнаха заради цената на сключената сделка за закупуване на близо 118 дка за 11.8 млн. лева. От холдинга отчитат, че 50% от терените са неактивна площ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай