Скандал в парламента за такса "смет" на храмовете

Скандал в парламента за такса "смет" на храмовете | StandartNews.com

София. Бурен спор между депутати се заформи в пленарната зала. Причината този път бе намерението на кабинета да освободи от такса "смет" всички храмове.

Любен Татарски (ГЕРБ) скочи срещу тази идея, като обясни, че тези такси са сериозен източник на средства за общините и той не трябва да им бъде отнет. Според Камен Костадинов (ДПС) обаче, това е "плах опит да се подпомогнат вероизповеданията".

Александър Ненков (ГЕРБ) се възпротиви и че законът се подлага на гласуване без да е изискано становище на общините. По-късно в кулоарите Бойко Борисов обясни, че всъщност ГЕРБ нямат нищо против храмовете да не плащат такса "смет", но решението трябва да бъде взимано от кметовете, а не да бъде налагано от парламента.

"За каква децентрализация на общините говори премиерът Орешарски", запита той. Гласуването по законопроекта ще бъде днес. В него още се предвижда отпадане на възможността общините да определят размера на таксата са битови отпадъци на база данъчната оценка на имотите. В него е включена и промяната за изчисляване на данъка върху превозните средства, като той вече ще зависи от това колко екологичен е автомобилът. Промяна ще доведе до поскъпване на данъка за най-старите автомобили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай