Скандал с ордена на Вартоломей (ОБЗОР)

Скандал с ордена на Вартоломей (ОБЗОР) | StandartNews.com

Михаил Миков поиска да не се публикува указът в Държавен вестник

Законът не е погазен с награждаването, но претенциите на Вселенския патриарх са неуместни, обявиха президент и дипломат №1

Визитата на Вселенския патриарх Вартоломей, белязана от претенциите му към България, завърши с нов скандал. Лидерът на БСП Михаил Миков вчера призова председателя на Народното събрание Цецка Цачева да спре публикуването в Държавен вестник на президентския указ, с който на Вартоломей бе присъден орден "Стара планина" - първа степен. "Няма информация нито на страницата на президента, нито на Министерския съвет на кое заседание е взето решение за награждаването на патриарха с този орден. Не е спазен законът. Очевидно е, че няма решение на МС, каквото се изисква по силата на чл. 11 от Закона за ордените и медалите", заяви Миков. Той се възмути и от цялостното поведение на Вселенския патриарх, което било "обидно за българските граждани и християни". В отговор на притесненията на Миков президентът Росен Плевнелиев разясни, че законът не е погазен и в случая не е нужно решение на кабинета.

"Предложението идва от Министерството на външните работи, защото става дума за награждаване на чужд гражданин. Когато става въпрос за награди на български граждани, тогава предложението идва по линия на Министерския съвет", обясни Плевнелиев.

Той призна, че бил изненадан от думите на Вартоломей при връчването на ордена, когато гостът постави въпроса за връщането на църковните реликви. "Не беше мястото, не беше начинът, по който Вселенският патриарх да отправи тази своя отдавна известна на българската държавност претенция", коментира Плевнелиев.
В дебатите се включи и външният министър Даниел Митов, който бе атакуван от соцлидера Миков с какви основания е предложил Вселенския патриарх за награда.

"Мотивацията е свързана с общочовешката дейност на Вселенския патриарх, заслугите му за междурелигиозния диалог, с факта, че е човек със сериозна репутация в научните среди, а също така е ангажиран с глобални проблеми като климатичните промени", защити се Митов. Той подчерта, че мотивите са били съгласувани и със Светия синод, и с Президентството и в самите тях няма нищо неприемливо или скандално. Митов обаче също се съгласи, че исканията на Вартоломей са били неуместни, защото смесването на религиозни и светски отношения е абсолютно неприемливо.

Вартоломей беше обявен и за доктор хонорис кауза на БАН. Нейният председател акад. Стефан Воденичаров коментира пред БНТ, че Вселенският патриарх е бил поканен от Българската църква и когато в Академията научили за това, питали Вартоломей с писмо дали би приел почетната титла. Воденичаров отказа да коментира заявените от госта претенции към страната ни и бурните реакции на българското общество, които ги последваха, но заяви убедено, че посещението е преминало много добре.

Да не се отварят стари рани

Райко Николов, доайен на българската дипломация

Най-малкото, което мога да кажа, е, че нравоучителната проповед на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей I, произнесена насред катедралния храм "Св. Александър Невски", не отправи очакваното послание на уважение към независимостта на Българската православна църква и към православния ни народ. Той определено наруши собствената си препоръка за смирение и отказ от националистически емоции, като отправи имуществени и други претенции към България - претенции, каквито самата Атина въобще не е предявявала. От страна на един гост това е много лош тон, а от гледна точка на международното право е силно неуместно, защото всички висящи въпроси между България и Гърция са решени, а претенциите - погасени още преди десетилетия. Опитът да се отварят стари и вече зараснали рани на Балканите несъмнено отговаря на интересите на друг, но не и на българския и на гръцкия народ. С Атина ние сме съюзници и нямаме необходимост да ни се посредничи от Истанбул. Намирам подчертано достойно решението на премиера Бойко Борисов да откаже прием на Вселенския патриарх след неуместните му словесни отклонения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай