Скандал с кръвната проба на полицая убиец

Живи вериги блокират шосето към Турция заради прегазената Красимира

Скандал с кръвната проба на полицая убиец | StandartNews.com

В Крушевец се боят, че е манипулирана, и прокуратурата несъгласна с резултата

Жива верига затвори международния път към Турция след инцидента с премазаното на тротоара бебе. Жители на созополското село Крушевец излязоха спонтанно на протест и блокираха с телата си пътното платно. Майката на 11-месечната Красимира - Нонка Кънева, първа излезе на пътя със снимката на убитото си дете в ръце.

До нея застана и съпругът й Красимир, а минути по-късно се насъбраха близо 50 души. Те опънаха жива верига и спряха автомобилите и в двете посоки в знак на протест срещу войната по пътищата. Насъбралите се хора заявиха, че протестират още да се пресекат всякакви опити случаят да бъде потулен. Международният път остана затворен близо половин час, а автомобилите търпеливо изчакаха края на блокадата.

"Нищо не може да върне вече детето ми. Няма възмездие, което може да ме утеши, но искам убиецът да получи най-тежкото наказание - доживотен затвор, плачеше Нонка. Бащата на убитото момиченце Красимир отново обяви, че тестът за алкохол с дрегер, е манипулиран. Той се закани, че протестите на пътя ще продължат всеки ден, докато не се докаже колко точно пиян е бил граничният полицай. "Никой не е видял кога са го тествали с дрегер. Аз не съм видял, нито друг от хората тук. Когато дойдоха полицаите след катастрофата, го дръпнаха настрана и не пускаха никой при него. Не знам от какво го пазеха. Питах единия полицай дали е пиян и той каза, че му е взел проба с дрегер. Аз такова нещо не съм видял. Кога и как са я взели - никой не знае", коментира бащата на убитата в зверската катастрофа Краси.

Цялото село Крушевец е потресено от кървавата трагедия, която почерни семейство Къневи. Хората сипят люти клетви срещу пияния граничен полицай и семейството му. Проклинат го да го сполети заслужена отплата. Роднините плачат винаги, щом стане въпрос за страшната трагедия. "Красимир не е на себе си, макар че гледа да не му личи. Вчера ми каза - на мен вече къща не ми трябва, за какво ми е. Аз заради малката я строях, а тя си отиде, няма я вече", разказа през сълзи Стоян Георгиев, който е близък приятел на семейството.

Майката Нонка не може да прежали рожбата си и не спира да я оплаква. "Не знам как ще живея оттук нататък. Тежка нощ изкарах, все ставах по навик да я нахраня, а нея я няма.

Като погледна празното креватче и дрешките й, вия от мъка", плаче и нарежда съсипаната жена.
11-месечната Краси ще бъде погребана в гробището в село Крушевец в събота. Траурната церемония бе отложена с един ден заради аутопсията. "В петък около обяд донесоха детето от моргата и сега е при семейството си. Родителите пожелаха да спазят традицията и то да остане една нощ с тях", обясни кметът на Крушевец Иван Иванов.

Вчера трябваше да станат ясни резултатите от кръвната проба за алкохол в кръвта на граничния полицай Костадин Стоянов. От Окръжната прокуратура в Бургас потвърдиха, че експертизата е готова, но категорично отказаха да съобщят резултата.

Не можем да изнесем информация за промилите, защото те са следствена тайна. Наблюдаващият прокурор е преценил, че засега няма да бъдат изнесени, за да не се попречи на разследването", каза говорителят на окръжната прокуратура Красимира Кателиева.

Наблюдаващият случая прокурор Димо Маджаров също отказ да съобщи цифрите. Той даде по-различно обяснение за решението да се пази тайна и само потвърди, че кръвната проба също е засякла употреба на алкохол от страна на водача. Прокуратурата обаче видимо не е доволна от цифрите. "Резултатите от кръвния анализ са ясни, но няма да ги изнесем. Имаме основания да считаме, че не можем да се съгласим с тях. Затова прокуратурата изиска да се назначат нови биохимични експертизи, които са по-прецизни. Но те са по-сложни и за тях се изисква повече време", коментира наблюдаващият прокурор Димо Маджаров.

По неофициални данни кръвната проба на Костадин Стоянов е показала 0,3 промила. Именно ниският резултат е усъмнил държавното обвинение, казаха запознати пред "Стандарт".

Стоянов: Колата ми изведнъж поднесе

Не бях пиян, колата ми рязко поднесе, обяснил при разпитите граничният полицай Костадин Стоянов, научи "Стандарт". Според близки до разследването защитата на 36-годишния мъж ще претендира, че техническа неизправност на реното е предизвикала трагедията с 11-месечната Краси.

Искат го в ареста до процеса

От 3 до 10 г. затвор заплашват граничния полицай Костадин Стоянов. Окръжната прокуратура в Бургас повдигна вчера срещу него обвинение по чл. 343 от НК, представляващо особено тежък случай. Държавното обвинение е издало и постановление за удължаване на ареста на полицая за 72 часа. Наблюдаващият прокурор Димо Маджаров съобщи, че ще внесе искане до окръжния съд за налагане на постоянен арест до започване на процеса.

Костадин не е шушумига, ще си поеме отговорността

Съдбата се изгаври, затри две семейства, казва Здравко от "Биг Брадър"

- Г-н Василев, оказа се, че фамилията на полицая убиец има популярна механа в Приморско, вие като ресторантьор познавате ли го?

- Не съм го виждал от 10 г. Но се познаваме от деца, почти сме набори. Учили сме в едно училище, движехме в една компания. 1 г. по-малък е от мен, но заедно играехме футбол и волейбол. Мога да кажа само хубави думи за него. Познавам го от цял живот. Нормално семейство са, жена му работи като бясна, защото е страшно амбициозно момиче. Имат прекрасно детенце. Явно съдбата обича да си прави такива гаври с хората. Защото на практика това е затриване на две семейства.

- Съпругата на Костадин - Гергана, си е закрила профила във Фейсбук, страницата на механата, все едно животът е свършил...?

- Момчето завърши училище, висше не знам дали има, хубава работа има. Преди десетина години отидоха да живеят в Бургас, защото Гергана е от там. По-късно мисля, че семейството й купи този хотел, където построиха и механата. Зимата си живеят в Бургас, лятото са тук. Работливи хора са, брат му е един от най-добрите рибари в Приморско. Никога не е парадирал с положение. Мъжко момче е. Затова смятам, че ще изтърпи наказанието си с цялата отговорност, не е шушумига, която да бяга и да се крие. Рядко свястно семейство. Имат пари, но никога не са парадирали, карат нормални коли, не са шумни купонджии, а сдържани. В първия момент изпаднах в шок, мислех, че някой си прави тъпа шега.

Нова катастрофа с граничари в Бургас

Само ден след трагедията в Крушевец стана нова катастрофа с джип на Гранична полиция. Служебен автомобил с трима униформени се блъсна с микробус "Мерцедес" в центъра на Бургас, но за щастие инцидентът се размина без пострадали. Катастрофата стана вчера сутринта на кръстовището на ул."Копривщица" с бул."Демокрация". Според очевидци, около 9,20 часа тежкият "Ланд Роувър" на гранична полиция рязко набил спирачки пред пешеходна пътека. Секунда по-късно зад него се забил товарен микробус, който пък не е спазил необходимата дистанция. "Стана скандал, полицаите и шофьорът на "Мерцедеса" се скараха кой е виновен за катастрофата и повикаха КАТ", разказа свидетел на инцидента. От пътна полиция отказаха да съобщят кой е виновен за катастрофата.

Майката на Паоло: Трагедиите ни се забравят за 3 дни

Трябва нов закон за войната по пътищата, този е остарял, смята Красимира Иванова

- Красимира, видяхте ли се с Нонка, майката на загиналото бебенце, което като вас носи името Красимира?

- Не знам откъде тръгна това, не съм ходила. Мисля, че в момента тези хора нямат нужда от външни хора около себе си. Те са в толкова голям шок, че едва ли знаят на коя земя се намират.

- Вие сте психолог и звучеше много състрадателно да сте на мястото на трагедията?

- Семейството има нужда от време, малко да се осъзнаят. Подобна психологическа помощ и подкрепа трябва да дойде доста по-нататък във времето. Съдя по това, което се случва с нас.

- Трудно им е, още повече че трябва да бъдат и защитници на обществения натиск да не се случват подобни инциденти в бъдеще...

- В такъв момент не знаят какво правят. Но пък появата им възбужда общественото внимание. Факт е, че всеки се е затворил в собствения проблем и като че ли такива каузи трудно могат да ни обединят.

- Тъжно е, че не се слагат пешеходни пътеки преди смъртта, а гоним вятъра след това...

- Това в България е традиция - нещата да се правят, след като ни сполети някаква разтърсваща трагедия. И тогава обаче е всяко чудо за 3 дни. Трудно можем да обърнем мнението на обществото, което да стои фокусирано за по-дълго време върху подобни неща.

- Доволни ли сте от разследването за смъртта на Паоло?

- Трудно ми е още да кажа, докато няма обвинителен акт. Но е ясно, че ще е смърт по непредпазливост - от 3 до 10 г. Нужна е сериозна промяна в законодателството - нито пътищата ни са като преди, нито автомобилите, трафикът е различен. Всичко трябва да бъде сменено из основи и да отговаря на съвременните условия. Защото нещо трябва да спре тази безнаказаност на пътя.

Безумно е, ако са се опитали да го прикрият

Михаил Попов, моторист на кораб в Гранична полиция и роднина на прегазената в Бургас Валя

- Г-н Попов, как коментирате твърденията, че се опитват да скрият истинските резултати от пробите на граничния полицай? Казват, че убиецът е свестен човек?

- Може да е много добър като приятел и съпруг, перфектен като професионалист граничар. Но това е като рана в обществото. Хората масово се чувстват безнаказани, всеки си мисли, че на него няма да му се случи. Хайде, само този път, нищо няма да стане... Написах гневния коментар, защото е недопустимо на държавен служител да му мине през акъла дори да седне зад волана пиян. Въпросът не е само за полицаите, за всички чиновници - ние служим на обществото, все пак. Независимо дали е министър, депутат или обикновен чиновник.

- А това, че колегите му са се опитали да го прикрият, абсурдно звучи...

- Това е безумна постъпка, защото срещу тях може да бъде повдигнато обвинение, че са прикривали престъпление. Днес е имало случай в Созопол, служител от охранителна фирма се качва пиян в колата си. Колегите му веднага са се обадили на полицията, да го пресрещнат и да го спрат.

Ето, това е истинска колегиалност. И така, хем го предпазват, хем пазят реномето на фирмата.

- В морето законите по-различни ли са от сушата, хората по-човечни ли са, там където оцеляването е по-трудно?

- Работата е еднаква навсякъде. Когато е трудно и става дума за живота на хората, тогава сякаш по-рядко нарушаваме правилата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай