Скандал! Тези 7 фрази са абсолютно забранени

Ето какво съветват психолозите

Скандал! Тези 7 фрази са абсолютно забранени | StandartNews.com

Фрази като „Успокой се!“, най-вероятно още повече ще разсърдят човека с когото се карате. И то особено, когато емоциите вече излизат извън контрол.

Наред с буйното и дразнещо поведение някои думи могат мигновено да превърнат продуктивния спор в неприятен скандал с крясъци и взаимни оскърбления.

Ето седемте фрази, които психолозите не препоръчват да се произнасят по време на караница с партньор, приятел, член на семейството или с когото и да било.

Ти никога… или ти винаги…

Тези фрази обикновено са преувеличения и рядко са правдиви. Така вие поставяте своя партньор в положение, в което му се налага да се защитава.

В резултат той най-вероятно ще пусне край ушите си това, което сте се опитали да кажете и вместо това ще се старае да ви докаже, че не винаги всичко е така както казвате.

Това ще бъде нескончаем спор, който до нищо няма да доведе.

Опитайте се да бъдете обективни по отношение на това, което ви безпокои и се придържайте към фактите.

Например, можете да кажете: „Вчера не ми беше приятно, когато не изпълни моята молба и не разчисти стаята за идването на нашите приятели“.

„Следващият път, когато имаме гости ще бъда много благодарна, ако не откажеш да ми помогнеш“. Такъв съвет дава психотерапевта  Тара Грифит

Ти точно така правиш, както и майка ти

Такова изявление измества предмета на спора на заден план на първо място излизат оскърбленията от личен характер.

Стратегията тук е проста – ако не можеш да спечелиш спора, унищожи морално своя противник. Това е едно от най-честите нечисти оръжия използвани в спор.

Да поговорим по-късно, сега е просто невъзможно да се разговаря

Тази фраза най-вероятно ще бъде преценена като желание да се нанесе емоционална травма, а не като желание за почивка и успокояване.

В разгара на спора, когато страстите кипят не би било зле да си починете поне за 20 минути, за да укротите кортизона и адреналина бушуващи в кръвта.

Но фразата може да звучи и така: „Сега сме твърде разстроени. Хайде да спрем за 20 минути, за да можем да поговорим спокойно и без оскърбления, както искаме и заслужаваме“.

Край, достатъчно! Отивам си!

Мислете какво говорите. Не говорете това, за което после ще съжалявате.

Да заплашите, че ще си отидете е може би най-неприятното, което можете да кажете или направите на своя партньор, особено ако в действителност нямате такива намерения.

Едно е ако трябва да си починете, да останете сам и да се успокоите. Друго е фактически да кажете: „Вече не те обичам и си отивам“.

Тези думи раняват душата и разрушават доверието, което после може да не успеете да върнете.

Вместо да казвате такива неща, направете си почивка, за да се успокоите и да се вземете в ръце.

Ако трябва си отидете и останете насаме и се върнете в друго време.

Така съветва авторката на книги по психология на семейния живот Шери Майерс.

Ти си такъв идиот!

Това е унижаване на личното достойнство. Такива оскърбления често се използват в порив на гняв, за да причините болка на човека, с когото се карате, но те не водят до разрешаване на конфликтите.

Обратно – те могат да предизвикат ответни нападки и да разрушат отношенията.

Опитайте се да се съсредоточите над конкретния проблем или върху това, което конкретно е засегнало вашите чувства, но не е нужно да нападате с оскърбления човека, с когото се карате.

Защо правиш от мухата слон?

Тази обидна фраза подразбира, че разстроения човек няма основания да се разстройства.

В повечето случаи това само налива масло в огъня, защото когато сме огорчени искаме да ни изслушат и да се постараем да разберем, а не да ни кажат, че твърде остро реагираме в дадената ситуация.

Най-добре да попитате: „Защо това те разстройва така?“

Не започвай пак! Не можеш ли просто да оставиш всичко това?

Тази фраза е проявяване на неуважение към гледната точка на вашия партньор, нежелание да слушаш, да общуваш и променяш нещо в своето поведение.

Напълно понятно е вашето желание да избягвате караниците още в самото начало, защото всеки конфликт води до стрес.

Но да произнесеш подобна фраза – това е сигурен начин още повече да изостриш ситуацията.

По-добре звучи друга фраза: „Разкажи ми какво чувстваш и защо си така разстроена. Искам да разбера. Хайде да се опитаме да се ориентираме заедно“.

И естествено не забравяйте, че не само мъжете са виновни за скандали и шумни караници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай