Ситуацията в мина „Ораново" е много динамична

Ситуацията в мина „Ораново" е много динамична | StandartNews.com

Благоевград. "Ситуацията в мина „Ораново" е много динамична. Получил се е масиран скален пробив, при който не е ясно колко глина е изтекла, но е запълнила сечението на галерията от пода до тавана", съобщи пред журналисти в Симитли експертът проф. д-р Михаил Михайлов от Минно-геоложкия университет.

Той уточни, че въпросната глина е много специфична, защото, когато е суха, е твърда като скала, а когато влажността е голяма, може буквално да тече. Той потвърди, че е направена най-добрата организация, за да може в рамките на една смяна спасителите да се сменят постоянно, за да не спира работата по разчистването. Максимум между 30 и 60 минути може да работи един спасител, след което на негово място застава друг. Размерите на тунела не позволяват да се вкара по-голяма техника, защото ще се загуби много време.

На този етап спасителите не са стигнали до мястото, от което е изтекла глината. Експертът обясни, че когато спасителите намерят това място, ще може да се прогнозира докъде е стигнала калната маса. „Вярваме, че в тунела, в който се движим, тази глина не е достигнала до последната лента и точно там са двамата миньори. Приемаме, че те са зад пропадането и се опитваме максимално бързо да стигнем до тях", каза още професорът.

Той допълни , че тунелът се намира под Балкана и реално е на 460 метра под повърхността. До края му остават по-малко от 33 метра. В момента в галерията са поставени два вентилатора за местно проветряване и температурата е не повече от 36-37 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай