Ситнилски е готов на оставка, ако се докаже вина

СРС – записите на магистрати са истински, потвърди етичната комисия

Ситнилски е готов на оставка, ако се докаже вина | StandartNews.com

София. Членът на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски отрече да е манипулирал свои колеги, но обяви готовност да подаде оставка, ако бъде доказана вина. Ситнилски беше изслушан от етичната комисия към ВСС заедно с други висши магистрати след поредния СРС скандал, при който до медиите бяха разпратени анонимни текстови записи със стенограми на разговори между прокурори и членове на ВСС. Записите се проверяват и от прокуратурата.

Решение на етичната комисия се очаква в сряда след извънредно заседание на ВСС. Председателят на комисията Ясен Тодоров потвърди, че записите са автентични. Той обаче е на мнение, че Народното събрание, ДАНС, МВР и главния прокурор трябва да се заемат с въпроса, дали отварянето на оперативни дела срещу магистрати е било основателно.

Ситнилски отрече да е манипулирал

"Не мога да си обясня излизането на тези СРС-та, освен с едно размахване на пръст на Висшия съдебен съвет - да стане по-послушен и да бъде в тон с нечии настроения отвън, по повод и във връзка с предстоящите доста избори на административни ръководители през тази и през следващата година, а може би едно цялостно дестабилизиране на ВСС", коментира след изслушването Ситнилски.

Бившият зам.-главен прокурор е на мнение, че това са извадени от дела веществени доказателствени средства, което по думите е му е „много страшно", защото подобни СРС-та трябва или да останат в делата, или да бъдат унищожение. Заедно с това магистратът се опасявал, че източникът на сигнала е от прокуратурата.

Прокурорът каза, че е готов да си тръгне, ако се докаже, че е манипулирал колегите си.

Той предложил да бъде създадена временна комисия, която да извърши анонимна анкета сред делегатите на делегатското събрание за избор на членове на Висшия съдебен съвет, дали са били манипулирани.

"Ако колегите отговорят с „да", да си заминаваме. Ако колегите отговорят „не", си продължаваме работата. Ако се докаже, или колегите, които са ме предложили, кажат, че съм ги манипулирал, ще си тръгна. В противен случай - не", каза още Ситнилски.

Записите са истински

Председателят на комисията по етика Ясен Тодоров посочи, че изнесената информация в сайта отговаря на истината.

"Досегашната информация беше, че тези разговори са законни разузнавателни средства. Съдържанието на записите отговаря на това, което е записано в оперативните документи. Решихме в сряда да има извънредно заседание на ВСС. След приключване на заседанието, Комисията по етика ще вземе решение - може поотделно за участниците в скандала, но нищо чудно да излезем с общо становище за скандала", посочи Тодоров.

Според него Народното събрание, главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателят на ДАНС трябва да бъдат ангажирани с това, дали е било основателно образуването на оперативни дела, прилагането на СРС, съхраняването и унищожаването на информация, събрана с СРС, ако тя не е постигнала целта си.

„Другият проблем, с който се сблъскваме, е образуване на досъдебно производство срещу неизвестен извършител (прокурор на съответния съд или председател). Третата плоскост е всъщност поведението на магистратите, замесени в този сигнал", каза още Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай