Сиренето с палми пак влиза в съда

Правят по спешност нова наредба за млякото в кашкавала

Сиренето с палми пак влиза в съда | StandartNews.com

София. Наредбата, която забраняваше едновременното производство на продукти от мляко и от палмово масло в един цех, отново влиза в съда. Държавата ще обжалва решението на тричленния състав на Върховния административен съд, който отмени документа. Това съобщи директорът на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.

С решението си ВАС на практика отмени и изискването само продукти от чисто мляко да се наричат "сирене" и "кашкавал". Войнов е уведомил за ситуацията земеделския министър Иван Станков и се подготвя обжалване на решението на ВАС от страна на правителството. Преди дни Върховният административен съд отмени наредбата. Мотивът е, че българското земеделско министерство е нарушило процедурата, като не е изчакало нотификация на текста от страна на Европейската комисия. Документът беше изготвен от екипа на бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Целта беше подобряването на качеството на храните на българския пазар. Още тогава производителите на млечни продукти се разделиха в мнението си за наредбата. Позицията на Асоциацията на млекопреработвателите в България, изказана по време на дискусиите по новата наредба от председателя й Димитър Зоров, беше, че ще се съобразят с текстовете.

От Националната асоциация на млекопреработвателите в България обаче предрекоха срив на бранша и заведоха делото срещу наредбата в съда, което спечелиха. Докато тече обжалването, земеделският министър проф. Иван Станков е създал работна група, която да изготви спешно нови правила за производството на млечните продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай