Сирачета в надпревара за Бебе 2015

Майката беглец от Бургас си поиска Иванка, социалните решават може ли да я гледа

Сирачета в надпревара за Бебе 2015 | StandartNews.com

Момче и момиче ромчета, проплакали за ЧНГ в Пазарджик, също са изоставени

Сирачета са кандидатите за приза Бебе 2015. Плашещо, но факт - оказа се, че част от новородените, орисали новата година, са изоставени след раждането. Такава е тъжната равносметка от Пазарджик, а в Бургас майката беглец на Бебе 2015 се разкая и се върна да си поиска невръстната Иванка. Зад "хепиенда" обаче мнозина познати на Катя от Средец видяха користни мотиви. "Разбрала е, че ще има пари и подаръци за бебето, затова си го иска", коментираха съграждани на 22-годишната ромка.

Майката беглец, която роди първото бургаско бебе, се върна в родилното, за да търси рожбата си. 22-годишната Катя се появила в неделя в болницата и заявила, че си иска детето. Лекарите обаче я отпратили и не й дали Иванка.

"Преценихме, че бебето трябва да остане в неонатологично отделение още няколко дни под наблюдение. В момента му се правят изследвания и са необходими още няколко дни то да бъде в стационара", обясниха лекарите. Майката се кълне, че не е бягала и нямала никакво намерение да изостави рожбата си. Според версията, която лансирала пред лекарите, наложило се да си тръгне по спешност, защото й се обадили, че другото й дете е болно.

Катя е от ромски произход и живее в Средец. Тя има още две деца. Няма съпруг и бащите и на трите отрочета са неизвестни. Живее в порутена къща в циганската махала в мизерни условия. Самотната майка е безработна и разчита само на детските и социалните помощи. Катя страда от шизофрения и получава месечна пенсия по болест от 115 лв. Заедно с детските месечният й доход е точно 300 лева. Катя не крие, че й е трудно да свързва двата края, но твърди, че иска да се грижи за децата си.

"Това дето го писаха, че съм избягала, не е вярно. Тръгнах си от болницата, защото второто ми дете вдигна висока температура и отидох да видя как е. Мога да се грижа за малките", заяви 22-годишната Катя. Лекарите от бургаската болница обаче са категорични, че родилката е избягала. Тя не се обадила на никого, нито предупредила, че напуска родилното. "Родилката е доведена с линейка от Средец рано сутринта на 1 януари. Само след няколко минути роди бебето си. Само 5-6 часа по-късно тя е напуснала родилно отделение абсолютно самоволно", заяви шефът на отделението д-р Антонио Душепеев. Дежурните лекари установили, че майката я няма в около 10,30 часа по време на визитацията.

За случая с избягалата родилка вече са сезирани полицията и социалните служби и Агенцията за закрила на детето. Те трябва да се произнесат дали майката може да се грижи за новороденото или то трябва да бъде настанено в специализирана институция.

Катя има шизофрения, но като си пие редовно лекарствата, е добре и горе-долу се грижи за децата си, доколкото има финансова възможност за това. Досега се справяше с две деца, майка й също й помагаше. Но сега с три ще е много трудно за една самотна майка без работа", коментират хората в Средец.

Преди 6 г. лекар посъветвал Катя да си сложи спирала, за да се пази от нежелано забременяване. Преди година обаче гинекологът преценил, че е време да я отстрани. Казал й, че трябва да изчака няколко месеца, за да постави нова спирала. През това време обаче Катя забременяла. Тя до последно не разбрала, че чака бебе и не е ходила на женски консултации. Затова и сега детето има нужда от лечение. Най-голямото дете на Катя е 9-годишно, а второто е на 5. Забременяла и родила за първи път, когато била едва на 13 г.

От бургаската болница коментираха, че случаят на Катя не е изолиран. Често се случвало ромки да изоставят децата си веднага след като ги родят. Около случая на Катя обаче се вдиган голям шум, защото бебето й бе първото родено в Бургас за 2015 г. По традиция то трябваше да бъде орисано от местна женска организация. Докато дамите подготвяха ритуала и подаръците за първото бургазлийче, се оказа, че майка му си е плюла на петите.

За жалост съдбата на невръстната Иванка не е прецедент. Първото бебе за новата година, както и последното за 2014-а, са изоставени. Това призна директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Васил Вълчев. Майката на последното бебе за миналата година, което е момче, е на 32 г., от ромски произход, и живее в Пещера. 21-годишна ромка от септемврийското село Бошуля пък е майка на бебе 2015-а. Момиченцето е проплакало в първите часове на новата година и въпреки че е първо дете, жената категорично е заявила, че се отказва от него.

Д-р Вълчев уточни, че и двете бебета са в отлично здравословно състояние. Вече е уведомен отдел "Закрила на детето" в Пазарджик. Очаква се първоначално децата да постъпят в приемни семейства, а след това да бъдат осиновени.

Юнакът Драгомир от Варна е претендент N1 за приза

Гоце Делчев се хвали с Василена, Кадер е първа в Момчилград


Първото пеленаче, което проплака във Варна и е най-голям претендент за "Бебе на годината", остана някак в сянката на лошата новина за изоставеното новородено и майка му беглец от Бургас. Драгомир се появи на бял свят точно в 00,01 ч в родилното отделение на МБАЛ "Св. Анна". Когато малчуганът изревал, д-р Владимир Нешев веднага показал часовника на майка му Юлия Михайлова. Малкият е истински юнак - тежи 3,25 кг и е висок 50 см. При това - нетърпелив да излезе, защото се появи на бял свят точно 14 дни преди термина.

"В новогодишната нощ нямаше раждания и тъкмо се канихме да се почерпим малко, когато вместо наздравица трябваше да запретнем ръкави, за да кажем добре дошъл на Драгомир", разказа д-р Нешев. Той е само на 29 г., но в трудната и отговорна професия вече е навъртял 4-5 г. и един от малкото ентусиазирани млади лекари, които все още са останали да работят тук. Казва не на шега, че е наследствено обременен, защото и двамата му родители са доктори. В новогодишното дежурство е бил в екип с акушерката Росица Грубак.

Драгомир е второ и желано дете в семейството на 31-годишната Юлия. Най-радостна от новогодишния подарък е каката - 8-годишната Илияна, която е първокласничка, но обещава заедно с уроците си да помага и за бебето. Момичето имаше вчера рожден ден. Майката и бебето трябвало да бъдат изписани на третия ден, но малчуганът пипнал жълтеницата и сега се лекува под ултравиолетовата лампа в отделението, обясни шефът му д-р Милко Папазов.

Както преди 8 г., така и сега Юлия роди по естествен път, неповлияна от "модата" на секциото. 72% от жените при нас раждат по естествен път, хвали се с неочакваната статистика шефът на родилното отделение. Освен това старата 2014 г. са изпратили със 115 раждания повече в сравнение с предходната.

"Искахме на всяка цена второ дете, може да е трудно, но трябва да има повече радост у дома", казва Юлия. Тя работи като санитарка в Инфекциозната клиника към УМБАЛ "Св.Марина" и получава около 400 лева на месец. Съпругът й Стелиян е в една от най-проспериращите строителни фирми във Варна - "Планекс". "Децата искат любов, а не пари", казва пък д-р Папазов. "Има богати млади дами, които пръскат по 300-400 лева на месец за скъпа козметика, закъсняват да дадат нов живот и накрая прибягват до ин витро", дава един все по-типичен пример докторът.

Очаква се, ако Драгомир спечели приза Бебе 2015, да бъде орисан от здравния министър д-р Петър Москов. Родилното отделение на "Св. Анна" даде последното бебе за 2008 г., а миналата година се размина с "Бебе на 2014" само с 3 минути.
И красавицата Василена от Гоце Делчев изплака в първите часове на 2015-а. Тя бе изписана от МБАЛ "Иван Скендеров" вчера и получи армагани от кметството. Майка й д-р Петя Чонгова е стоматолог. На изписването присъстваха кметът Владимир Москов и заместникът му Богдан Боцев. Градоначалникът поздрави родителите и им пожела да отгледат рожбата си в здраво и щастливо семейство, а тя да бъде умна, красива и с много късмет. Москов подари на майката цветя и почетния знак на града. Бебето с мерки 3,1 кг и 50 см получи медальон с надпис "Новороден жител на общината", а семейството - паричната сума от 300 лв.

3 бебета пък проплакаха в момчилградската болницата в първите четири дни на 2015-та. Кметът Акиф Акиф посети АГ-отделението на МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" и подари на щастливите родители детски колички. Първото бебе за 2015 г. е Кадер, родена на 1 януари в 14,21 ч. Семейството й живее в село Груево. Малкият Чинар е последното бебе за изминалата 2014-а и ще живее в село Равен. Младите майки споделиха, че са доволни от грижите на медицинския екип. Преди няколко месеца Сдружението на момчилградчаните от турския град Бурса и "Ротари клуб" Момчилград дариха на болницата гинекологични легла и модерна апаратура. За майките на новородените пък е осигурен безжичен интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай