Сираче от "Алабин" 6 г. моли за пенсия

От НОИ вдигат ръце, пращат 9-годишното момиче при президента

Сираче от "Алабин" 6 г. моли за пенсия    | StandartNews.com

София. Вече шеста година Коледата е невъзможна за две почернени майки. В дома на Снежана Ставрева е глухо и студено. Няма я дъщеря й Петрина, останала завинаги на крехките 24 г. под руините на рухналата сграда на столичната ул. "Алабин" 39 заедно с приятелката си Деница Ченишева. Майка й Александрина 6 г. украсява елхата с внучката си със сълзи на очи. 9-годишното сираче Демил знае, че мама никога няма да си дойде. След 6 г. разследване двама души ще отговарят пред съда за трагедията с рухналата сграда. За причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие са обвинени Георги Кирчев, управител на фирма "Хрисома" ООД, собственик на сградата, и на инж. Петър Петров, технически ръководител на ремонта на зданието.

Делото "Алабин" ще влезе в съда напролет. Според сроковете би трябвало да се гледа около февруари-март. "Това трябваше да се случи далеч по-рано", казва Александрина Ченишева. След 6 г. почернената майка не е дочакала справедливост. 9-годишната Демил пък още не е получила пенсия като сираче. Предлогът - когато загинала, Деница Ченишева нямала 3 г. трудов стаж. "Представих документа, че е била студентка 4 г., което се счита в стаж. Така и не разбрахме какво се случи. Според НОИ, на Деница не й достигали 2 месеца стаж за да разрешат пенсията. Исках да ги откупя, но не стана. Единственото разрешение, както ни посъветваха от НОИ, било да отида до президента, за да разреши пенсия. Не знам как се случват нещата в нашата държава. Дете, което е сирак, да няма право на пенсия!", възмущава се Александрина.

Докато близките на Деница се борят с институциите, един от главните свидетели по делото - работникът Николай Александров, се оказва жертва на "амнезия". Роднини на Петрина и Деница откриват един от петимата дюлгери, които във фаталния 19 септември 2006 г. са на "Алабин" 39. Отначало Николай, който е родом от Кричим, разказва покъртителната история, че собственикът на имота Георги Кирчев го кара да отрежат 5 носещи колони на сградата. Работниците се дърпат, но изпълняват заповедта. В деня на трагедията успяват да отрежат двете колони откъм ул. "Алабин", предната стена поддава и цялата рухва напред. Смазва пежото, в което пътуват приятелките Петрина и Деница и ги убива на място.

Днес обаче Николай казва, че не помни нищо от злополучния 19 септември. "Какво искате, бе?!Нищо не знам аз, бъркате човека!,пелтечи Александров при трите позвънявания на "Стандарт". "Няма неща, които биха ни попречили да пледираме в зала виновност на лицата, към които са предявени обвинения", успокоява обаче последният - пети поред - прокурор по делото Цветослав Вергов. "Сега започваме предявяване на материалите по делото към двамата обвиняеми. Не е ясно какво ще измисли тяхната защита, така че не изключвам възможността от нова експертиза", откровен е прокурорът. И смята, че обвиненията ще издържат и с помощта на старата петорна експертиза. "Ще призовем всички, които биха могли да изяснят фактите около трагичния случай. Няма свидетел, който би провалил делото, ако откаже да говори", твърди Вергов. Според магистрати, най-вероятно прокуратурата е успяла да разпита пред съдия още работници, участвалите в събарянето на сградата и Николай Александров не е единственият, на когото се крепят доказателствата срещу Георги Кирчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай