Синоптиците поразиха! Каква пролет си отива

Статистиката е показателна

Синоптиците поразиха! Каква пролет си отива | StandartNews.com

Доста паказателен анализ бе направен на отиващана си пролет.

Тази вечер посрещаме астрономическото лято, но и изпращаме пролетта, която от години не е била толкова студена, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от БТА.

Метеорологичната пролет е календарният тримесечен период от 1 март до 31 май. Тази година пролетта се отличава с отрицателни аномалии на средните сезонни температури и сравнително големи отклонения в количеството валеж. Има характер на относително хладна пролет с валежи около и над нормата.

Средните сезонни температури в по-голямата част на страната са под климатичната норма, но въпреки това пролетта на 2023 г. е относително по-топла от пролетта на 2021 и 2022 г.

Сезонните количества валеж в голяма част от страната са над климатичната норма, като по-масово това е в Горнотракийската низина и в Североизточна България. Пролетните валежи са под нормата само на отделни места, предимно в Западна България.

От трите пролетни месеца със средни месечни температури над нормата се откроява март. Това е първият топъл месец март от 2021 г. През април, и особено през май, месечните температури са под нормата в по-голямата част от страната. Този месец май е най-студеният от 2005 г.

Валежите през месец март са около и под нормата в почти цялата страна (с наднормени валежи се открояват отделни райони в Североизточна България, в западните и югозападните части от страната, както и в Източните Родопи и Странджа). Като най-влажен месец се отличава април, практически в цялата страна валежите са над нормата.

Всъщност, това е най-дъждовният месец април от 2014 г. През май месечното количество валеж е над нормата за голяма част от страната, като отклоненията са най-големи на югозапад. Поднормени валежи има предимно в части от Източна България. Средно за страната, това е най-дъждовният месец май от 2018 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай