Сините очи тръгват от Черноморската Атлантида. Разкритието

Българските земи са дали нещо уникално на света

Сините очи тръгват от Черноморската Атлантида. Разкритието | StandartNews.com

Всички знаят, че сините очи се срещат рядко – само в около 8 % от световното население и се дължат на една-единствена генетична мутация. Но знаете ли коя точка на света тръгват синеоките хора?

Общият прародител

Всички хора със сини очи могат да проследят произхода си до един общ прародител, който е живял в района на Черно море преди около 6000-10 000 години. По това време най-населени за земите по днешното българско Черноморие. Преди 6000 – 7000 години културата Варна е била в разцвета си. Отличавала се е с добива на сол и първата обработка на злато. От нея до днес днес е достигнало Варненското злато – първото обработено злато в света. А гроб 43 от Варненския халколитен некролол недвусмислено говори, че в него почива владетел.

По това време е възникнала генетична мутация, която е довела до производството на по-ниски нива на меланин - пигментът, който придава цвят на очите, кожата и косата ни. Хората с тази мутация са имали по-светли очи, което ги е отличавало от хората с кафяви очи. Смята се, че това е било предимство от гледна точка на подбора на партньори, тъй като сините очи са били смятани за по-привлекателни. С течение на времето генът за сините очи се разпространява и днес го срещаме при хора от цял свят.

ДНК анализ ще разкрие нови тайни

В момента се прави ДПК анализ на костите от Варненския халколитен некропол. Учените искат да установят дали в некропола не са погребани роднини – цяла царска династия. ДНК анализът обаче ще разкрие информация за това какви са били хората от културата Варна. Със сигурност ще даде отговор и на въпроса синеоки ли са били.

Какво прави сините очи сини?

Всичко това се дължи на Релеевото разсейване. Това се случва, когато слънчевата светлина попада върху частици, които са по-малки от дължината на вълната на самата светлина, и ги разпръсква в различни посоки. Най-сините цветове се разпръскват повече от другите цветове, защото имат по-къси дължини на вълните.

Хората със сини очи имат по-малко меланин в ирисите си, отколкото тези с кафяви очи. Това води до по-малко разсейване на светлината с къса дължина на вълната и затова синята светлина се разсейва повече от другите цветове и се отразява обратно в очите ни.

Променят ли цвета си сините очи?

Въпреки че сините очи може да изглеждат като постоянна характеристика, те всъщност могат да променят цвета си с течение на времето, като обикновено стават по-тъмни с възрастта. Това се дължи на промените в количеството меланин в тялото ни с напредването на възрастта.

Така че, ако имате бебешко синьо, то може да не остане такова завинаги!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай