Синдикатите с 3 варианта за коледни пенсии

КНСБ ще настоява през 2014 година максималният осигурителен доход да скочи от 2200 на 2400 лева

Синдикатите с 3 варианта за коледни пенсии | StandartNews.com

София. Три варианта за коледни пенсии ще предложи КНСБ на правителството. Първият предвижда всички хора с пенсии до 200 лв. да получат коледна добавка от 20 до 50 лв. обратнопропорционално на размера на пенсията. Другият вариант е пак за пенсии до 200 лв., но с единна премия от 50 лв. А третият вариант е добавка да получат не само хората с пенсия до 200 лв., но и тези до 250 лв., без да е уточнен размерът. 

"Смятаме, че до 60 млн. лева, колкото струва третият вариант, могат да бъдат осигурени през есента", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

За догодина синдикатът ще настоява прилагането на Швейцарското правило за индексиране на пенсиите да се изтегли по-рано от предвидената дата 1 юли. Към момента данните за инфлацията и средния осигурителен доход в страната, от които зависи осъвременяването на пенсиите по Швейцарското правило показват, че не можем да очакваме по-голямо увеличение от 2,5%, заявиха от КНСБ.

Профсъюзът припомня, че от догодина трябва да падне таванът за пенсиите, но само за новите пенсионери, докато за заварените случаи той ще остане непроменен - 770 лева. За да се вдигне този таван и за да се съберат повече пари в бюджета на НОИ, КНСБ ще настоява през 2014 година максималният осигурителен доход да скочи от 2200 на 2400 лева. Това означава таванът на старите пенсии да се повиши до 840 лева, а допълнителните приходи от осигуровки в бюджета на НОИ да са 37 млн. лв. 

Вдигането на максималния осигурителен доход с 200 лева ще засегне 15 000 работещи българи, които в момента получават заплати между 2200 и 2400 лв. 

Синдикатите ще настояват, когато през август започнат преговорите с бизнеса за размера на минималните осигурителни прагове за 2014 г. те да бъдат повишени средно с около 10%. "Данните на НОИ за това на какви нива се осигуряват работещите през тази година показват, че има добри възможности за ръст на минималните осигурителни прагове", заяви Пламен Димитров. Само в около 9 сектора това не е възможно, тъй като там се наблюдава спад на възнагражденията. Това са пчеларство, добив на скални и неметални материали, производство на безалкохолни напитки, производство на дървен материал (без мебели), хотелиерство и ресторантьорство и ремонт на техника. 

КНСБ ще настоява в разговорите за бюджет 2014 за ново увеличение на минималната работна заплата от 1 януари на 380 лева. Както стана известно, правителството на Орешарски планира да вдигне минималното месечно възнаграждение от 1 октомври. Какъв ще бъде конкретният размер ще се реши в разговорите в съвета за тристранно сътрудничество. Бизнесът вече заяви, че е твърдо против вдигане на минималната заплата, докато синдикатите предлагат тя да стане от сегашните 310 на 340 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай