Синдикалисти минали в нелегалност в „Кауфланд"

Синдикалисти минали в нелегалност в „Кауфланд" | StandartNews.com

Плевен. На преследване е подложена председателката на организацията на КНСБ в местен магазин на търговската верига „Кауфланд".

Това заяви председателят на синдиката в Плевен Янчо Андонов по повод Световния ден за достоен труд. Той подчерта, че представителката на профсъюза неоснователно е била преместена на друга работа веднага след като направила учредително събрание. Въпреки това членовете на организацията бързо се увеличили до 20 човека, но те са в нелегалност под страх от репресии, твърди Андонов. За съжаление това се случва и в клона на другата мултинационална компания „Метро", каза той.

Синдикалните организации продължават да са нежелани в частните фирми. Андонов изчисли, че едва в 10% от тях имаг структури. По думите му всеки ден пристигат сигнали за нарушения на трудовото законодателство - от началото на тази година са регистрирани 351. Разочароваща е липсата на адекватна реакция от страна на Инспекцията по труда в Плевен, единствената оторизирана от закона институция, която трябва да налага санкции. Неизплащане на заплати, осигуровки и на извънреден труд са най-често нарушенията.

Три фирми в областта оглавяват списъка на големите длъжници към работниците - МБАЛ в гр. Левски с дълг за заплати и осигуровки от 85 000 лв., вагоноремонтен завод в гр. Левски с борч от 90 000 лв. и „Напоителни системи" в Плевен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай