Силното потене е вредно. Дерматолог казва как да се справим с него

Свръхпотенето е заболяване и може да доведе до усложнения, ако не се предприемат мерки

Силното потене е вредно. Дерматолог казва как да се справим с него | StandartNews.com

Сериозен проблем със социална значимост - така лекарите определят прекомерното изпотяване, известно още като хиперхидроза. Как човек може да се "бори" с влажните длани, ходила и подмишници, разказва пред НоваНюз един от водещите специалисти в дерматологията - д-р Лидия Ванеска.

Според нея заболяването може да доведе до усложнения, ако не се предприемат мерки. "В това състояние потните жлези работят 3-4 пъти над нормалното. В определени участъци потенето води до състояние, което освен психологически пречки, е възможно да има и последствия, които трябва да се лекуват навреме", обясни тя. И допълни, че ролята на потните жлези е да намаляват телесната температура.

"Някои са родени генетично със свръхпотене, но при други се появява в тийнейджърството и то остава. Усложненията могат да се проявят като инфекции, еритема, психологични, заради нарушеното качество на живот. Мъжете и жените еднакво страдат от потене. Става дума за по-чувствителни и емоционални хора", разкри д-р Ванеска.

Сред начините да се справим е ботулинов токсин. "Слагат се индивидуални дози, те тушират проблема. Терапията трае около една година. Към края на годината изпотяването започва отново, тогава подлежи на втора процедура. След нея изпотяването се намалява трайно - до 40%", посочи тя. И уточни, че алуминиевите соли също често се използват, но не са така ефективни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай