Силата на демокрацията

Марси Б. Рийс, посланик на САЩ в България, по случай Деня на Независимостта 4-ти юли

Силата на демокрацията  | StandartNews.com

София. По традиция Американското посолство в София даде грандиозен и запомнящ се прием по случай Деня на независимостта на САЩ, 4-ти юли, който уважи политическият, общественият, религиозният, бизнес и журналистичският ни елит, преди всичко приятели на Америка.

Сред гостите бе и премиерът Пламен Орешарски и министри от кабинета му. Партито, в дрескод „без вратовръзки", но елегантно на ниво, се проведе на 3 юли, ден по-рано от официалната дата, но Нейно превъзходителство обясни в приветствената си реч защо така е исторически правилно.

"Било е 3 юли 1776 г., когато нашите бащи основатели написали Декларацията за независимостта. Но им трябвал още един ден да оформят текста в красив калиграфски стил и ето защо този ден, 4 юли, останал в историята като Деня на независимостта", каза Рийс.

Този ден е специален празник в американския календар. Дата за барбекю в задния двор, фойерверки и семейни пикници. Но 4 юли е повече от повод за приятелска или семейна сбирка на хотдог, диня и леденостудена бира. Това е ден, който събира заедно всички американци и ден за празнуване на свободата, която прави страната ни специална. Ден, в който правим пауза и размишляваме върху здравината на разнообразието ни като нация и момент да разсъдим какво означава демокрацията за всеки от нас в ежедневието ни.

В посланието си по повод националния ни празник президентът Барак Обама отбелязва:

"В Деня на Независимостта ние почитаме малка, дръзка група от патриоти, които с подписването на декларацията запалили революция, направила ни свободни. Вярвайки в демокрацията, която те не познавали отпреди, патриотите от 1776 г. не са се борили да заменят тиранията на монархията с привилегии за малцина или пък с власт на тълпата. А те създали правителство на хората, избрано от хората и работещо за хората, като поверили на всяко поколение отговорността да опази нашето основополагащо верую".

Нека размишляваме върху думите на нашите предишни лидери за това какво означава да си американец.

Седмият президент на САЩ, Андрю Джаксън, може би не е толкова известен в чужбина колкото някои от предшествениците му като Джордж Вашингтон, Джон Адамс и Томас Джеферсън. Известен генерал, Джаксън се сдобил с прозвището си Олд Хикъри, заради жилавия му и непреклонен характер. Но той е добре известен с политическите си борби срещу това, което смятал за затворена и недемократична аристокрация в Америка през 30-те години на XIX в. Самият Джаксън искал да види Америка достъпна и отворена за повече участие на обикновените граждани. Той гледал на президентската институция като на представител на всички американци и е известен с непреклонната си защита на индивидуалната свобода и демокрацията. Джаксън не е толкова често цитиран както предшествениците му, понеже е бил човек на малкото думи, но ето какво е казал за демокрацията: „Демокрацията демонстрира силата си не само в способността си да реформира правителства, но и да възражда духовно човешкия род, и в това се изразява най-великата благословия на свободните правителства".

Ние често мислим за демокрацията само във връзка с ролята й в системата на управление, но всъщност тя може да има мощен ефект върху всеки един нас като личности. Демокрацията и изборите, които правим като индивидуални участници в едно свободно общество, по думите на Джаксън, наистина имат възраждаща мощ.

Като граждани в условията на демокрация, ние имаме и правото, и отговорността да избираме нашите лидери и да ги държим отчетни и отговорни за техните решения. Като граждани в условията на демокрация ние трябва да работим нашата общност да е колкото се може по-единна и сплотена, и трябва винаги да помним и оценяваме здравината, която идва от разнообразието. Като граждани в демокрация ние трябва да почитаме това, което прави страните ни велики, но и винаги да си спомняме онези, които са имали по-малко късмет, както у дома, така и в чужбина.

Демокрацията може да демонстрира силата си да реформира управлението и да трансформира гражданите само ако ние участваме в този процес. Вярата в тази сила и ангажиментът тя да се превърне в реалност е една от изконните ценности, които споделяме с народа на България. Горда съм от нашата работа през последните 10 месеца и очаквам още по-голямо сътрудничество по-нататък през годината. Ние ще отбележим 110 г. двустранни дипломатически отношения през септември и аз знам, че следващото столетие на партньорство има дори още по-голям потенциал. За мен е удоволствие да почетем демокрацията и нейната сила с всички вас тази вечер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай