Вторник,

Сигурна маска? Един плат гарантира защита

От: СТАНДАРТ -
Сигурна маска? Един плат гарантира защита
A
A
A

Маската се превърна в задължително предпазно средство за всеки в пандемията от коронавирус. На пазара се предлагат всякакви видове – от медицински, през синтетичните за еднократно употреба до различни видове плантени – за многократна. Кой обаче е платът, който осигурява най-добра защита? Върху този въпрос е съсредоточено едно от последните проучвания на учените от университета в Синсинати  (САЩ). Те са направили анализ дали копринените маски предпазват от коронавируса в сравнение с памучните или тези от синтетични материали и са публикували резултатите си в списание „Plos One“. Те сочат, че копринените маски са изключително ефективни срещу COVID-19, тъй като са дишащи и успяват да отблъснат влагата, освен това са леки, тънки и бързосъхнещи. Изследването подчертава, че коприната има естествени антимикробни, антибактериални и антивирусни свойства, които помогнат за възпиране на вируса.

Изследването потвърждава, че копринените маски, заедно с хирургическите или тези, обозначени като N95, са безопасни за хората и са много по-препоръчителни от тези от памук или от синтетичните материали. "Памукът улавя влагата като гъба. Но коприната е дишаща. Тя е по-тънка от памука и изсъхва много бързо", казват експертите, Dariknews.bg.

Изследователите са работили върху проучването с памучни и полиестерни тъкани, както и с различни видове коприна, с цел да установят тяхната ефективност при отблъскване на капчици, съдържащи коронавирус.

След тестването те установиха, че коприната е по-ефективна като бариера срещу влагата в сравнение с полиестера или памука, тъй като тези материали бързо абсорбират капки вода.

"Настоящата хипотеза е, че коронавирусът се предава чрез дихателни капчици. Ако сте използвали слоеве коприна, бихте предотвратили проникването и абсорбирането на капчиците", заключават изследователите от Университета в Синсинати.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички