Сидер войвода се пъчи в нета

Историята ни оживява с 40 000 фотографии в сайта на ДА "Архиви"

Сидер войвода се пъчи в нета | StandartNews.com

София. "Една снимка не е просто илюстрация на някакво събитие или личност. Тя самата е исторически документ". С тези думи председателят на Държавна агенция "Архиви" Иван Комитски представи петия по ред сайт от поредицата "Архивите говорят" - фотоАрхив.bg.

Интернет страницата съдържа 40 000 снимки, събрани в продължение на цялата 2013 г. от над 80 архивисти от цялата страна, сподели координаторът на проекта Мариета Цанова. Обработката на снимките и създаването на сайта са дело на уеб компанията "i-Nature". "За нас това бе съчетание на полезното с приятното", с усмивка разказа нейният представител Николай Димитров. "Програмистите обикновено не се впечатляват от материала, който обработят. Но сега всяка снимка предизвикваше разговори и дори цели дискусии. Всички станаха запалени любители на историята", призна Димитров. А относно защитата на сайта от хакерски атаки с цел неправомерно използване не отрече, че стопроцентова сигурност няма. "Разчитаме на водния знак и малката резолюция, която прави снимки негодни за печат", призна компютърният специалист.

Най-старата фотография в уникалната колекция е на възрожденеца Никола Палаузов и е от 1830 г., а най-новата - от 2009 г., и представя фолклорната група "Панагия". Сред най-ценните фотоси са тези на Сидер войвода, на Тодор Александров в четническа униформа, на посещението на цар Борис III в Аладжа манастир, както и на ръководителите на БКП от септември през 1944 г., направена - все още! - в Москва. Наред със събитийните снимки и портрети на известни личности като Людмила Живкова не липсват и чисто битови фотографии, запечатали моменти както от селския живот, така и от този на тогавашния хайлайф. Всяка снимка е придружена с информация за личността, събитието и датата на създаването си.

Достъпът до сайта е напълно свободен за разглеждане. Но ако случайно откриете снимка на прадядо си от фронта или пишете научен труд, може да си поръчате илюстрация онлайн срещу съответното заплащане.

В края на пресконференцията шефът на архивите Иван Комитски обяви кои са следващите сайтове, които предстои да се появят на бял свят. Съвместно с Bgmaps се работи върху интернет страница с българските карти. Ще излязат на светло и архивите от първия и втория състав на т.нар. Народен съд, от чиято дейност през есента се навършват 70 г. Работи се също и върху сайт, посветен на участието на България в започналата точно преди век Първа световна война. Първата част от него ще обхваща документи от периода 1914-1915 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай