Швейцария се грижи за ромите в Монтана

Швейцария се грижи за ромите в Монтана | StandartNews.com

Швейцария помага на общината в Монтана за подобряване на живота на ромската общност, съобщи кметът на общината Златко Живков. Тя финансира с 1,9 млн.лв. изпълнението на проект, с който се осигурява достъп на ромите до качествени образователни и здравни услуги, както и за насърчаване на културата на ромската идентичност.

Общата стойност на проекта е 2, 6 млн. лв. Останалите средства се осигуряват от републиканския бюджет и от бюджета на общината. Изпълнението му започва веднага и ще продължи до 2019 година.

По проекта е предвидено изграждане на нова детска градина в ромския квартал „Кошарник", в която децата ще бъдат разделени на 4 групи. До градината ще бъде построен и здравно-консултативен център. Такъв център ще има и в другия ромски квартал на Монтана – „Огоста" и в село Габровница. В центъра в Габровница, който ще бъде разположен на първия етаж в сградата на кметството, ще бъдат обслужвани и ромите от селата Вирове и Безденица.

В центровете ще работят медиатори, които ще учат ромите на здравна култура и профилактика, ще ги мотивират да продължават образованието си и да развиват своята култура, допълни Златко Живков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай