Щетите от дерайлиралия влак са половин млн. лв.

Щетите от дерайлиралия влак са половин млн. лв. | StandartNews.com

София. Разходите около дерайлиралия влак между гарите Яна и Мусачево в събота ще възлязат на близо половин милион лева. Това съобщи инж. Неделчо Спасов, ръководител на инспекция „Безопасност на превозите" от Националната компания „Железопътна инфраструктура" пред бТВ.

Сумата за изваждането на цистерните ще е около 200 хил. лв, а с възстановителните работи и изграждането на новия път сумата ще скочи до половин милион. Продължават възстановителните работи след дерайлирането на товарния влак с 18 вагона.

Катастрофата, предизвикана от кражбата на болтове и скрепителни елементи, можеше да се превърне и в екологична такава, ако цистерните бяха пълни с газ, добави експертът. В такъв случай инцидентът можеше да отнеме и човешки животи.

В момента се подготвя терена за възстановителните дейности, добави Спасов. В неделя единият локомотив беше изваден за преглед, а за днес се готви площадка и автокранове, които ще извадят цистерните.

„Ще се направи път наново, чрез смяна на талигите, и ще се пуснат вагоните върху новия път", допълни той.

По този маршрут се движат само товарни превози, но не пречи при аварийни случаи да бъде пропуснат пътнически влак, каза още представителят на НКЖИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай