Ще гледаме „суперлуние” на 23 юни

Ще гледаме „суперлуние” на 23 юни | StandartNews.com

София. Явлението „Супер луна", при което Луната се доближава най-много до Земята, се очаква на 23 юни. Това съобщиха астрономите от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН.

При „Суперлунието", което стана известно преди няколко години, разстоянието между Земята и Луната ще бъде малко над минималното възможно от 356 400 км. Малката дистанция между тях може да предизвика по-интензивни приливи и отливи, но астрономите са категорични, че това няма да въздейства върху нас по никакъв начин. Освен това тогава Луната е с 25 % по-ярка, отколкото е в апогей. Тази разлика обаче не може да бъде забелязана с просто око.

Ако небето е ясно на 23 юни, може да видим едно красиво пълнолуние. Луната ще бъде най- близо до Земята между 14 и 15 часа наше време. Тя ще изгрее на фона на звездите от съзвездие Стрелец в 21:02 часа за София. Тогава събитието на практика ще е приключило.

От Астрономическата обсерватория във Варна съобщиха, че всички, които искат да видят слънчевата активност на 21 юни, могат да заповядат. Тогава се наблюдава лятното слънцестоене. Днес, в обсерваторията може да се наблюдава най-голямата звезда в слънчевата система, от 11 до 13 часа.

Предишното явление „суперлуние" настъпи на 6 май 2012 г. Следващото се очаква чак през август 2014 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай