Щабът по сигурността: Следете за съмнителни лица

Щабът по сигурността: Следете за съмнителни лица | StandartNews.com

Гражданите трябва да се доверяват на сигурни източници на информация и да бъдат бдителни за съмнителни обекти и лица. Това се казва в специални указания на Националния оперативен щаб по сигурността и миграцията към институциите. Вицепремиерът Румяна Бъчварова свика спешно заседание, на което взеха участие министрите на отбраната Николай Ненчев, на външните работи Даниел Митов, на транспорта и съобщенията Московски, на здравеопазването Петър Москов, началникът на Генералния щаб генерал-лейтенант Константин Попов, председателите на ДАНС, ДАР и служба Военна информация, представител на Националния контратерористичен център и началникът на кабинета на президента Росен Плевнелиев Деяна Костадинова, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Информацията, с която разполагат нашите служби с оглед особеностите, довели до промяната в средата за сигурност, е била анализирана по време на заседанието. Министрите докладваха за вече предприетите мерки през днешния ден. Участниците в заседанието констатирахме, че те са в синхрон с приетия План за противодействие на тероризма, става ясно още от съобщението. 

„Констатирахме, че в сегашната ситуация съществува риск от терористична заплаха, но конкретни заплахи по отношение на нашата страна не съществуват към момента", подчерта вицепремиерът Бъчварова след заседанието на Националния оперативен щаб.

На базата на указания за последваща дейност, дадени от министър-председателят Бойко Борисов, който също участва в заседанието, и на база направения анализ, Националният оперативен щаб изготви указания към институциите, съобщиха още от МВР:

Да повишат дейността си по отношение на наблюдаването на конкретни параметри на средата за сигурност и по отношение на готовността за прилагане на допълнителни мерки за сигурност като: Извършват проверки на степента на готовност за противодействие на терористични заплахи;

Активизират дейността си по събиране, оценка, анализ и обмен на информация по конкретни заплахи и средата на сигурност;

Правят преглед и оценка на плановете за реагиране и при необходимост ги актуализират;
При необходимост провеждат допълнителна подготовка на служителите си в зависимост от характера на риска от извършване на евентуална терористична дейност;

Проверяват изправността на комуникационните и информационните системи;

Усилват охраната на отделни стратегически обекти, масови мероприятия или отделни сгради и съоръжения с масово пребиваване на хора;

Извършват подготовка на транспортните и комуникационни материални средства за осигуряване на действията си;
Извършват подготовка за прилагане на допълнителни специфични мерки за сигурност в зависимост от степента и характера на риска;

Гражданите трябва да се доверяват на сигурни източници на информация. Да проявяват бдителност и да сигнализират за съмнителни обекти и лица там където забележат такива. Да следват инструкциите и указанията на органите на реда, тогава когато попаднат в такава ситуация, призовават от МВР. 

„Надяваме се на разбирането на гражданите за предприетите мерки и да ги уверим, че те са единствено за да се чувстват те по-сигурни", допълни министър Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай