Шотландският език може да изчезне

Това твърдят британски учени от Университета „Хайлендс

Шотландският език може да изчезне | StandartNews.com

Шотландският (галски) език може до 10 години да влезе в списъка на мъртвите езици, ако не бъдат предприети спешни мерки, твърдят британски учени от Университета „Хайлендс“ в Шотландия. Това съобщи „The Guardian“, цитиран от БГНЕС.

"Намираме се в ситуация, когато отношенията между гражданите, говорещи на разговорен език (галски), постепенно са в спад. Общността на хората, които използват този език, се разпада и тези, които са отговорни за поддържането на галския език, трябва да намерят начин за решаване на този проблем.

Запазването на настоящата ситуация (по отношение на езика) би могло да създаде още по-голяма криза“, каза професорът от университета Конхур О'Гилиган.

Учените отбелязват, че в момента има само 11 000 души, които ползват галски език постоянно.

Изчислено е, че до 1980 г. над 80% от населението на Външните хибриди (северозападно от Шотландия) говори галски, но до 2021 г. се очаква броят на ползвателите му да намалее до почти 45%. Според експерти тази ситуация поставя езика на ръба на изчезване.

Учените отбелязват също, че младите хора в региона все по-малко се интересуват от родния си език, който постепенно напуска ежедневието на шотландците. Между 1981 и 2011 г. броят на хората от 3 до 17 години, които говорят галски, е намалял с 3 000 души. През 2011 г. по-малко от 2 000 непълнолетни са говорели на езика на своите предци.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай