Шофьор отказа да качи инвалид

Шофьор отказа да качи инвалид | StandartNews.com

Наложило се мъжът да се влачи и да седи на пода на автобуса

Шофьор от градския транспорт в София скандализира с отношението си към мъж в инвалидна количка. Водачът на автобус по линията 72 отказал да спусне платформата, чрез която трудноподвижни хора могат да се качат. Шофьорът обяснил, че не му плащат, за да пусне платформата. Наложило се мъжът, влачейки се, да се качи и да пътува, седнал на земята, за да може по-лесно да слезе - отново влачейки се, съобщи БНТ. Инцидентът станал на спирка "Стадион Васил Левски" в посока Орлов мост. Операторът Красимир Стоичков изпратил снимките от шокиращия случай на БНТ.

В сутрешното предаване на телевизията "Денят започва" той разказа на какво е бил свидетел: "Доста унизително беше. Водачът се държеше доста арогантно. След като всички пътници започнаха на висок тон да казват: "Защо не спуснахте платформата в автобуса - има такава възможност". Той - седи си зад волана и започна нахално, арогантно и грубо да отговаря на пътниците. След което рязко тръгна и се возихме неприятно до Орлов мост, до следващата спирка. През цялото време този човек седеше на пода, за да може по-лесно да слезе, влачейки се отново", разказа Стойчев. Линия 72 е една от малкото частни в София. Днес последва незабавна реакция от столичния кмет Йорданка Фандъкова, която поиска уволнението на шофьора. Той посочил като причина за поведението си ниската си заплата, което според Фандъкова е недопустимо.

"Запознаха ме сутринта с този случай. Тази линия се обслужва от един от частните оператори, но въпреки това ЦГМ си има механизмите за санкции в такива случаи. Новият директор е запознат. Надявам се да предприеме максимално спешни мерки. Лично аз му препоръчах да поиска освобождаването на този шофьор, защото всички трябва да знаят, че това е недопустимо. Това е ангажимент за обслужването на гражданите. След като автобусът има такава възможност, оттам нататък вече човешкият фактор трябва да изпълни тези задачи. Шофьорите трябва да бъдат контролирани и всеки, който си позволи подобно отношение, тежко да бъде санкциониран", коментира Фандъкова. Тя подчерта, че всички нови автобуси, трамваи и тролеи имат рампи за хора с увреждания.

По думите й след седмица предстои да бъдат пуснати в движение нови 70 автобуса по линиите на градския транспорт в столицата. Всички те са климатизирани и оборудвани със съоръжения за достъпност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай