Шести атентат срещу куриери

Шести атентат срещу куриери | StandartNews.com

След серия палежи бомба гръмна пред офиса на "Еконт" в Ботевград

Нямам врагове и не съм получавал заплахи, твърди управителят Васил Василев

За шести път в рамките на два месеца курирерската фирма "Еконт" в Ботевград стана мишена на зложелатели. Вчера рано сутринта градът бе разбуден от мощен гръм. Сигналът за взрив пред куриерския офис е получен в МВР в 04.48 часа вчера сутринта. Според официалната информация при инцидента няма пострадали хора. Няма и щети по праткити. От взрива е счупено едното стъкло на офиса, потрошен е и прозорец на магазина за мебели, намиращ се наблизо. Изпочупени са и стоповете на колата на СОТ. По случая е образувано досъдебно производство

Остава въпросът кой и защо сплашва упорито куриерите от "Еконт".

"Ужасно е! Нямам представа защо се случва. Не съм получавал заплахи. Нямам подозрения към никого. Нямам врагове. Фирмата се ползва с добра репутация". Това заяви по телефона за "Стандарт" Васил Василев, който е управител на "Еконт" в Ботевград, пред чийто офис гръмна бомбата. Местните хора също недоумяват защо мишената е точно Василев. Твърдят, че също не са чували бизнесменът да има врагове. "Еконт" пък се ползва с много добра репутация. Запознати в бранша на куриерските фирми твърдят, че взривът не би могъл да бъде дело на конкуренти, защото всеки си имал нишата в бизнеса и си вършел съвестно работата, без да пречи никому. Възможно е охранителните камери на офиса да са заснели извършителя. Така както е станало на 21 юни, когато три служебни автомобила, между които и бус, бяха запалени на паркинга пред офиса на "Еконт". Посегателството тогава бе извършено към 1,45 ч. На охранителните камери бе заснето как

мъж с качулка полива колите, запалва ги и побягва

Вътре в тях е имало неразтоварени пратки, но за щастие те се оказали в добро състояние. Броени дни преди това обаче на 18 срещу 19 юни изгоря белият семеен джип "Нисан Джук" на Васил Василев. Луксозното возило му бе опожарено на паркинг в квартал "Васил Левски". Изгоря напълно и паркиран до него "Ситроен", собственост на жител на квартала. По случая бе образувано досъдебно производство. Подпалвачът обаче не се спря. На 30 юни около 0.20 часа бе направен опит да бъде подпалена вратата на офис на "Еконт". Само 10 дни след последния палеж в Ботевград, на 11 юли бе запален магазин за спално бельо, завивки и килими, който се намира на Зеленчуковия пазар в Ботевград. Помещението е собственост на бизнесмен от с. Скравена и е отдадено под наем.

Любопитното е, че продавачката в магазина е роднина на Васил Василев, твърдят от сайта balkanec.bg. През нощта били счупени стъклата на прозореца и вратата на магазина, след което е хвърлен запален предмет. Има изгорели стоки. Магазинът е свързан със СОТ и това допринесло за бързата реакция на полицията, за да не изгори всичко в него.
В нощта срещу 20 юли е осъществена поредната атака срещу куриерската фирма. Около 01.00 ч извършителите са използвали познатия метод чрез взривяване. Счупени са стъклата на офиса в западната му страна, за щастие не е имало пострадали хора.
Ботевградчани са в шок от огнените атентати. Василев и семейството се изнесли от града още след първото нападение

В средата на юли бизнесменът наел частна охранителна фирма, която да пази него и "Еконт" денонощно, твърдят ботевградските медии. Въпреки гардовете вчера сутринта обаче атентаторът минал необезпокоявано и извършил пъкленото дело. По информация на сайта botevgrad.com в момента, в който бомбата е гръмнала, охранителят за минута е излязъл от служебната си кола и това го е спасило. Офисът не е прекъсвал работата си.
Досъдебното производство по случая се води по член 333 от Наказателни якодекс и касае общоопасните престъпления. Предвиденото наказание е от 3 до 12 г. затвор. Производството се води под надзора на Софийска окръжна прокуратура. Въпреки поредицата запалвания и нанесените огромни материални щети досега все още няма задържан извършител за нито едно от престъпленията.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай