Шефът на научния фонд гръмнал Професора (ОБЗОР)

Шефът на научния фонд гръмнал Професора (ОБЗОР) | StandartNews.com

Шефът на фонда за Научни изследвания Николай Христов е задържан за убийство, извършено на 14 юли в столичния квартал "Лозенец", съобщиха от МВР. Христов е привлечен като обвиняем по чл. 115 от НК за умишлено убийство, уточниха от прокуратурата. Запознати със случая разкриха, че около деня на убийството Христов се скарал с министъра на образованието Тодор Танев, който впоследствие е разписал и заповед за уволнението му. Ядосан от ситуацията шефът на фонда се запил, а това продължило три дни.

На 14 юли негов приятел по чашка, известен като Краси Професора, дошъл на гости в апартамента му на улица "Цанко Церковски" в "Лозенец". Двамата се почерпили солидно. Към компанията им се присъединила и жена. Около 19 часа между пиячите избухнал скандал и Христов прострелял госта си. Сигналът за стрелбата е подаден на 112 минути след това. Полицаите отвели домакина за разпит. Христов опитал да заблуди разследващите, че пострадалият е взел сам пистолета и се е самоубил. Първоначално криминалистите клъвнали на тази версия и започнали да работят по самоубийство. След това обаче открили улики и убийството било разплетено. Убитият е 55-годишен, също е познат в научните среди. Баща е на три деца. Приятел е с Христов от детинство и двамата често разпивали заедно. Не е ясно дали жената е станала повод за спречкването или има друга причина. Към момента тя е привлечена като свидетел. С решение на Софийския градски съд 57-годишният мъж е оставен за постоянно в ареста. Христов е бивш депутат от СДС. Оглавява научния фонд от април 2014 година.

Неотдавна одит на МОН разкри поредните безобразия в прочутия със скандалите си фонд за Научни изследвания. Част от тях са ставали по времето на Николай Христов, а други - при неговите предшественици. Става дума за прекомерно високи разходи и сключване на излишни договори за външни услуги, като по този начин държавата е ощетена с над 180 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай