Шефът на инвестициите трупал опит в 90 страни

Светослав Младенов има специализации в компании като "Крафт Фуудс", "Балтика", "Джапан Табако" и "Майкрософт"

Шефът на инвестициите трупал опит в 90 страни | StandartNews.com

София. България без хората е просто територия. За мен историята и народът са най-ценното богатство, което притежаваме, казва новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Светослав Младенов. Отношението му към родината е оформено на базата на богат опит, придобит в над 90 страни по света.

Но всяко нещо по реда си. Младенов е роден през 1974 г. в София. Завърша софийската гимназия (тогава техникум) по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев". След това придобива бакалавърска степени по "Международни икономически отношения" от университета в Благоевград и магистратура в Нов български университет в София. Младенов завършва и още две магистратури, но този път в чужбина. Първата е по икономика от Университета по бизнес и икономика във Виена, Австрия, а втората по международна търговия, изкарана зад океана в Минеаполис, Минесота. Във визитката на младия специалист изпъкват множество специализации, сред които в Санктпетeрбургския университет и в китайския град Гуанджоу.

"Крафт Фуудс", "Балтика", "Джапан Табако", "Майкрософт" са само част от компаниите, в които новият шеф на БАИ е придобил опит чрез специализации. Последното е особено интересно, тъй като Младенов е имал вземане-даване с "Майкрософт" по време на престоя му в близо шестмилионния индийски град Хайдерабад. "Хайдерабад е така да се каже IT центърът на Индия. Там се подготвят най-големите кадри в областта на ИТ технологиите и там партньорите "Майкрософт" и "Инфусис" се конкурират, като имат кампуси с размерите примерно на кв. "Младост 1" в София. Там са учебните заведения, има кинозали, детски градини - всичко наподобява един малък град, където се подготвят кадри, отиващи на ротационен принцип из целия свят", разказва Младенов. На базата на тази добра подготовка новият шеф на БАИ има 15-годишен професионален опит в над 90 държави по света.

Най-много време специалистът е отделил на развитието си в областта на външните пазари и търговията, фармацията и инвестициите в недвижими имоти. Последното може да се отнесе и към кръга на личните му интереси, породени още от годините, изкарани в строителния техникум в София. "Архитектурата и изкуството е нещо, което винаги е представлявало интерес за мен", казва Младенов.

В личен план експертът гледа да прекарва колкото се може повече време със своята съпруга, с която имат едно дете. "Но за съжаление не ми остава много време напоследък", отбелязва той. Любимите му занимания са свързани със спорта - тенис на корт, плуване и ски. Младенов смята, че родните курорти предлагат изключително качествени изживявания, които ние българите трябва да ценим. Според него България има прекрасни условия за туризъм, които все още не са достигнали максимума си на развитие. По думите му, балнеологията и селският туризъм са много привлекателни за туристи както от Европа, така и от Азия.

Запитан какво мисли за протестите в страната, които продължават повече от 100 дни, Младенов посочи, че те са част от израстването на българската демокрация. "Ситуацията в България не е по-различна от ситуацията в Италия или някъде другаде в европейските държави. Еуфорията в ежедневното отразяване на протестите може би създава усещането, че България е нещо по-различно от останалата част на света. Глобализацията и развитието на информационните технологии свързват хората без разлика на време и пространство и унифицират донякъде нагласи и ценности. Както виждате, динамиката на процесите в последните години променят тенденции и в политиката, а и в икономиката. Това, което се случва у нас, аз го оценявам като положителен елемент от развитието на демокрацията", посочва Младенов. Това, че нямаме утвърдени модели в момента, ни прави гъвкави и нестандартни, гарнирано с богатата история, считам, че е сериозна предпоставка за положителен климат за привличане на нови инвестиции, добавя новият изпълнителен директор на БАИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай