Щуро време цяла седмица, какво ни очаква

15° стигат температурите в понеделник, после студ

Щуро време цяла седмица, какво ни очаква | StandartNews.com

Щуро време ни очаква през новата седмица - ще се редуват зима, пролет и после пак зима, предупреждават от Meteo Balkans.

В първия ден от новата седмица времето до обяд ще е слънчево и сравнително топло. Вятърът около обяд ще се усили и ще се затопли, но следобед облачността бързо ще се увеличи, очакваме и валежи от дъжд. Причината за усилването на вятъра и очакваните валежи е приближаващ към страната студен атмосферен фронт. 

В следобедните часове от северозапад ще започнат валежи от дъжд, които до вечерта и през нощта срещу вторник ще обхванат цялата страна. Не е изключено на места в Дунавската равнина и Югоизточна България дори да прегърми. 

Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, а в Дунавската равнина – и временно силен. С усилването му ще започне да прониква и студен въздух и температурите бързо ще се понижат. С падането на температурите валежите в Предбалкана и планинските райони на Западна България от дъжд ще преминат в сняг. 

Следобед в понеделник температурите ще достигат до пролетни стойности - между 8° и 10°. Малко по-високи очакваме да са те в Северозападна и Централна България и в Горнотракийската низина – до 11-15°С, но след обяд те бързо ще се понижат. 

Времето във вторник и сряда

Облачността в Западна и Северозападна България ще се разкъса във вторник, а над планините и източните райони ще е по-често значителна и ще превалява слаб сняг. Вятърът в Северозападна и Западна България ще се усили и ще е от северозапад, с което температурите чувствително ще се понижат. След обяд ще започне слабо повишение на температурите, но дневните стойности в по-голямата част от страната ще останат ниски - между минус 2° и 4°, а максималните - между 3° и 8°. 

В сряда времето ще остане ветровито, с променлива облачност, и на отделни райони от Западна и Централна България ще превали слаб сняг. Минималните температури ще се понижат с 2-3 градуса, като най-ниски ще са те в Североизточна България и планинските райони от Западна България. Максималните градуси следобед ще започнат да се повишават и ще са между 4 и 6°С. По-топло ще бъде в Дунавската равнина и крайните югозападни райони – до 8°С, а най-студено - в планинските райони и крайните североизточни райони - до 3-5 °С.

Подобрение от четвъртък и петък

В четвъртък и петък ще настъпи подобрение на времето. Облачността в четвъртък ще се разкъса и ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще отслабне, а в отделни райони от Южна България и временно ще стихне. Температурите постепенно ще се повишат и максималните в цялата страна ще са над 10-12°. 

Влошаване в събота и в неделя

През почивните дни от североизток ще започнат нови валежи от сняг, които в събота ще обхванат по-голямата част от страната. По-значителни ще са валежите от сняг в Централна и Западна  България, а в неделя - и в планинските райони. Вятърът през деня в събота ще смени посоката си и ще стане от североизток. Температурите чувствително ще се понижат. В планинските райони ще има условия и за виелици и навявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай