Вторник,

"Шанел №5" чукна един век

От: Агенция Стандарт -
"Шанел №5" чукна един век
A
A
A

"Само "Шанел No 5" отговаря Мерилин Монро на въпроса какво облича в леглото. Парфюмът, който е обезсмъртен в киното и чиито рекламни лица са били Катрин Деньов и Никол Кидман, е все още един от най-известните и най-продаваните в света, макар и да навършва 100 години. Габриел Шанел, която нарушава догмите за женския гардероб, предлага през 1921-a парфюм, който е не по-малко новаторски.

"Името му, аромата, чистите прави линии на флакона, допринасят той да стане символ на Лудите години. С името - обикновена цифра, която обозначава избраната проба, Шанел къса с традиците и навлиза в абстрактното", каза Жули Дейдие, която отговаря за историческото наследство в модната къща.

Габриел Шанел иска нещо различно от флоралната и природна традиция от 19-и век и замисля аромата "с мирис на жена" като рокля висша мода. "Изкуствен парфюм, повтарям изкуствен, като рокля, т.е. произведен. Аз се занимавам с шиене. Не искам нито роза, нито момина сълза. Искам парфюм с няколко съставки".

Парфюмерийният експерт Ернест Бо, който е натоварен с тази задача, създава композиция, която не възпроизвежда съществуващ в природата аромат. "Номер 5" мирише на Шанел. Той се разопзнава веднага по атипичния аромат, който се дължи на много синтетични молекули, алдехиди, които внасят свежест с флорални нотки и му придават "абстрактна" страна.

Чистата линия на флакона в черно и слонова кост е променена леко през годините, но запазва вечната си простота. Тя е коренно противоположна на характерната за епохата пищност на презентацията. "Влагам всичко в парфюма, нищо в презентацията", заявява Габриел Шанел.

В реклама във вестник "New York Times" от 1928-a парфюмът е сравнен с "младежките и модерни" тоалети на дизайнерката. За друга реклама в американски списания през 1937-a Габриел Шанел решава да е лице на парфюма. Към сниимката ѝ, направена от фотографа Франсоа Колар през 1937-a в хотел "Риц", е добавен текстът "Габриел Шанел е преди всичко актриса по душа. Роклите и парфюмите ѝ са създадени с перфектен драматичен инстинкт. "No 5" е като нежна музика, която подчертава любовен акцент. Той разпалва въображението и оставя незаличима следа в спомените на действащите лица".

През следваищте десетилетия киното и актрисите го използваат много, което допринася за реномето му на "парфюм на парфюмите" и го прави един от най-продаваните в света. Снимка на Мерилин Монро, която се парфюмира с "No 5", е използвана за рекламата му през 2013-а. Лица на аромата са били също Сузи Паркър, Катрин Деньов, Карол Буке, Никол Кидман, Марион Котияр.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички